Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 2. Ünite Cevapları

“3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 2. Ünite Cevapları

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 46 [/syf]

1. Öğretmen, öğrencilerine duyu organları ile ilgili bir soru sormuştur. Öğretmenin bu sorusunun cevabı hangi duyu organımızdır?

A) Burun
B) Deri
C) Göz
D) Kulak

  • Cevap: C

2. Dengemizi sağlamada önemli bir görevi olan duyu organımız hangisidir?

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 47 [/syf]

3. Kağan, bahçede sakladığı bir kemiği köpeğinin kısa sürede bulduğunu gözlemlemiştir. Bu durum köpeğin hangi duyusunun gelişmiş olduğunu gösterir?

A) Görme
B) Tat alma
C) İşitme
D) Koku alma

  • Cevap: D

4. Kamp ateşi etrafında oturan çocuklar arasında aşağıdaki konuşmalar geçiyor: Hangi çocuğun konuşmasında geçen ifade, dokunma duyusu ile ilgilidir?

A) Selim
B) Serkan
C) Mert
D) Ayfer

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 48 [/syf]

5. Tabloda, duyu organları ve bu organların sağlığını korumakla ilgili görseller eşleştirilmiştir. Ancak eşleştirmelerden ikisi yanlış yapılmıştır. Hangi ikisi yer değiştirilirse eşleştirme doğru yapılmış olur?

A) Kulak – deri
B) Göz – burun
C) Kulak – göz
D) Burun – dil

  • Cevap: C

6. Aşağıdakilerden hangisinde göz sağlığımızı korumayla ilgili yanlış bilgi verilmiştir?

A) Yüz havlumuzu ortak kullanmalıyız.
B) Yazın şapka ve güneş gözlüğü kullanmalıyız.
C) Kitap okurken kitapla aramıza 30 cm mesafe koymalıyız.
D) Televizyon veya bilgisayara ayıracağımız süreyi sınırlamalıyız.

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 49 [/syf]

7. Defne’ye “duyu organlarının sağlığını korumayla ilgili yapılması gereken doğru davranışlar” konulu ödev verilmiştir. Defne, ödeviyle ilgili aşağıdaki bilgileri vermiştir fakat ödevini tamamlaması için bir de görsel kullanması gerekmektedir. Buna göre Defne’nin hangi duyu organının görselini kullanması gerekir?

  • Cevap: D
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 50 [/syf]

8. Tabloda duyu organlarımızın sağlığını korumayla ilgili ifadeler verilmiştir.
Temizliğinden emin değilsek ellerimizle gözlerimize dokunmamalıyız.
Yazın güneşten korunmak için güneş kremi sürmeliyiz.
Kulağımızın iç kısmını kulak çubuğu ile temizlemeliyiz.
Bu ifadeleri doğru (D) – yanlış (Y) olarak değerlendirdiğimizde sıralama nasıl olur?

  • Cevap: B

9. Aşağıda işaret dili ile iletişim kurmak için kullanılan bazı el hareketleri gösterilmiştir. Bu işaret dilinin kullanılması hangi duyu organının görevini tamamlamakta yardımcı olur?

A) İşitme
B) Görme
C) Tat alma
D) Dokunma

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 51 [/syf]

10. Televizyon izlerken hangi duyu organlarımızı daha fazla kullanırız?

A) Göz – burun
B) Kulak – burun
C) Göz – kulak
D) Kulak – dil

  • Cevap: C

11. Hangisi dil sağlığımızı korumak için yapmamız gerekenlerden biri değildir?

A) Çok sıcak yiyecekleri biraz soğuduktan sonra tüketmeliyiz.
B) Ne olduğunu bilmediğimiz besinlerin tadına bakarak öğrenmeliyiz.
C) Dil üzerinde biriken yemek artıklarını düzenli olarak temizlemeliyiz.
D) Dilimizde herhangi bir kızarıklık, şişlik veya yara olduğunda doktora gitmeliyiz.

  • Cevap: B

12. Aşağıdaki durumların hangisinde görme duyumuz kesinlikle gereklidir?

  • Cevap: B
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 52 [/syf]

13. Buğra, çorbasından bir kaşık içtiğinde, çorbasının çok sıcak ve tuzlu olduğunu fark ediyor. Buğra, bunu hangi duyu organıyla algılamış olamaz?

  • Cevap: D

14. Aşağıda üzerilerinde bazı duyu organlarının isimlerinin yer aldığı farklı renklerde kapılar verilmiştir. Bu kapıları görevlerinin yazılı olduğu anahtar açmaktadır. Buna göre verilen anahtar hangi renkteki kapıyı açar?

A) Pembe
B) Turuncu
C) Yeşil
D) Mavi

  • Cevap: C
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 53 [/syf]

15. Mert, yıl sonu etkinliği için düzenlenen konsere gitmiştir. Mert’in bu ortamda uzun süre kalması özellikle hangi duyu organına zarar verir?

A) Burun
B) Deri
C) Dil
D) Kulak

  • Cevap: D

16. Hangi duyu organı yanıtları verilen bulmacada yer almamaktadır?

A) İşitme
B) Görme
C) Tat alma
D) Koku alma

  • Cevap: B
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 54 [/syf]

17. Emre ve Fatma, kullandıkları limon ve yaptıkları limonata için aşağıdaki ifadeleri kullanmışlardır. Buna göre çocuklar, limonları ve limonatayı anlatırken hangi duyu organı ile anlaşılabilecek bir özellik söylememişlerdir?

A) Burun
B) Deri
C) Dil
D) Göz

  • Cevap: B

18. Tabloda duyu organları ile ilgili bilgiler verilmiştir. İfadelerin karşılarındaki kutucuklara ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Tablo doğru olarak tamamlandığında hangisi doğru olur?

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 55 [/syf]

19. Öğrencilerin taşıdığı duyu organları görselleri ile bu duyu organlarının görevlerini eşleştirmeleri isteniyor. Doğru eşleştirme yapıldığında sonuç hangisi gibi olur?

  • Cevap: C
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 56 [/syf]

20. Ahmet’e ait bir duyu organı, Ahmet hakkında bazı açıklamalar yapıyor. Ahmet benim sağlığıma özen gösterir. Güneşe çıplak gözle bakmaz. Televizyonu yakın mesafeden izlemez. Ahmet ile ilgili yukarıdaki ifadeyi kullanan duyu organı hangisidir?

  • Cevap: A

21. “Aycan, ailesi ile camdan dışarıyı izlerken birden şimşek çaktı. Ardından gök gürledi ve yağmur yağmaya başladı. Aycan, camı açtı ve yağmur damlalarının ellerini ıslatmasını bekledi.” Yukarıdaki metne göre Aycan, sırasıyla hangi duyu organlarını kullanmıştır?

A) Kulak – deri – göz
B) Göz – deri – kulak
C) Kulak – göz – deri
D) Göz – kulak – deri

  • Cevap: D
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 57 [/syf]

22. Güneş’in önüne Ay’ın gelmesiyle oluşan Güneş tutulması belirli aralıklarla tekrarlanır. Güneş tutulmasını çıplak gözle izlemek tehlikelidir. Güneş’in güçlü ışığından gözlerimizi korunmak için araç kullanarak izlemek gerekir. Buna göre Güneş tutulmasını hangi araç ile izlemek gözümüze zarar verir?

  • Cevap: C

23. Aşağıda duyu organlarını korumaya yönelik doğru davranışlara örnekler verilmiştir.
• Yüksek sesle müzik dinlememeliyiz.
• Televizyonun ekranına yakından bakmamalıyız.
• Çok sıcak yiyeceklerin soğumasını beklemeliyiz.
Buna göre hangi duyu organını korumaya yönelik bir davranıştan bahsedilmemiştir?

A) Dil
B) Göz
C) Burun
D) Kulak

  • Cevap: C
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 58 [/syf]

A) Burun
B) Deri
C) Dil
D) Göz

  • Cevap: D

25. Mete, balık tutmaya gidiyor ve dere kenarındaki bir kayaya oturarak avlanmaya başlıyor. Mete bulunduğu yerde hangi tespiti yapamaz?

A) Balığın rengini
B) Suyun soğukluğunu
C) Kurbağanın sesini
D) Havanın sıcaklığını

  • Cevap: B
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 59 [/syf]

26. Çağla ve teyzesi mutfakta kek yapmaktadır. Çağla teyzesine tarçının çok güzel koktuğunu söylemiştir. Çağla hangi duyu organı ile kokuyu hissetmiştir?

A) Burun
B) Dil
C) Göz
D) Kulak

  • Cevap: A

27. Ebru, arkadaşları ile körebe oynarken ebe oluyor. Gözleri kapalı iken ona seslenen diğer arkadaşlarına dokunarak ebelikten kurtulmaya çalışıyor. Ebru hangi duyularını kullanarak diğer arkadaşlarının yerini bulabilir?

A) Görme – koku alma
B) İşitme – dokunma
C) İşitme – tat alma
D) Dokunma – tat alma

  • Cevap: B
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 61 [/syf]

30. Elif, karda yürürken bir süre sonra burnunun sızladığını fark etmiştir. Bunun nedeni burnumuzun hangi görevi ile ilgilidir?

A) Kokuları algılaması
B) Havadaki tozları süzmesi
C) Havayı ısıtması ve nemlendirmesi
D) Tat alma ve koku alma duyusunun birlikte çalışması

  • Cevap: C

31. Öğretmen, gözleri ve burnu kapalı olan öğrencisine farklı besinler tattırmıştır. Ancak öğrenci hangi besinleri tattığını anlayamamıştır. Öğretmen bu deneyle neyi göstermek istemiştir?

A) Dilimizle tat alabildiğimizi
B) Burnumuzla koku alabildiğimizi
C) Dilimizle burnumuzun birbiriyle ilişkili olduğunu
D) Dilimizin farklı bölgelerinin farklı tatları algıladığını

  • Cevap: C
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 62 [/syf]

32. Güneşli bir yaz günü dışarı çıkarken Aslı şapka, Eda ise güneş gözlüğü takmıştır. Buna göre çocuklar özellikle hangi duyu organlarını güneşin zararlı ışınlarından korumaya çalışmışlardır?

A) Burun
B) Dil
C) Göz
D) Kulak

  • Cevap: C

33. Aşağıda bir duyu organımızla ilgili bilgiler verilmiştir.
Tüm vücudumuzu koruyucu bir örtü gibi kaplar.
Zararlı maddeleri ter yoluyla dışarı atmamızı sağlar.
Cisimlerin sıcak, soğuk, düz, pürüzlü gibi özelliklerini onun sayesinde anlarız.
Buna göre soru işareti (?) ile belirtilen kutucuğa hangi duyu organı getirilmelidir?

A) Burun
B) Deri
C) Göz
D) Kulak

  • Cevap: B
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 63 [/syf]

34. Bir internet sitesinde, üretilen yatakların kalitesini deneyimleyen yatak konfor uzmanı ile ilgili bir habere yer verilmiştir. Buna göre yatak konfor uzmanı, yatakları hangi duyusu ile test etmektedir?

A) Dokunma
B) Görme
C) Koku alma
D) Tat alma

  • Cevap: A

35. Kutay, bu durumda burun sağlığını korumak için ilk olarak hangisini yapmalıdır?

A) Sağlık kuruluşuna gitmelidir.
B) Burnunu bol su ile yıkamalıdır.
C) Başını öne ya da arkaya eğmelidir.
D) Burun deliklerinin üst kısmını hafifçe sıkmalıdır.

  • Cevap: D
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 64 [/syf]

36. Hava araçları, ismini taşıdıkları duyu organlarının görevlerinin yazılı olduğu pistlere iniş yapacaktır. Buna göre hangi hava aracı piste iniş yapamaz?

  • Cevap: C
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 65[/syf]

37. Esra, karşıdan karşıya geçerken üzerine doğru gelen aracı fark etmemiştir. Esra’nın tehlikeyi fark etmemesinin sebebi hangi duyu organlarını başka amaçlarla kullanmasıdır?

  • Cevap: B

38. Ebru, kedisi ile oynarken onun yumuşacık tüylerini okşamanın hem kendisini hem de kedisi Pamuk’u mutlu ettiğini fark eder. Buna göre Ebru, tüylerin yumuşaklığını hangi duyu organı ile algılamıştır?

A) Deri
B) Dil
C) Göz
D) Kulak

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 66 [/syf]

39. Hayri, gözlerini tamamen kapatarak çimlere uzanmıştır. Bu durumda iken çevresini algılamasıyla ilgili hangi ifade doğrudur?

A) Etrafındaki insanları göremez.
B) Çevresindeki kokuları alamaz.
C) Bulunduğu yerdeki sesleri duyamaz.
D) Çimlerin yumuşaklığını algılayamaz.

  • Cevap: A

40. Aslı ile Mehmet konserve kutuları ve ip kullanarak basit bir telefon modeli oluşturmuşlar. Birbirleriyle bu model yardımıyla iletişim kurmaya çalışan çocuklar, sırasıyla hangi duyu organlarını kullanmaktadır?

A) Göz – kulak
B) Burun – dil
C) Deri – göz
D) Dil – kulak

  • Cevap: D
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 67 [/syf]

41. Duyu organlarımızın sağlığını korumak için ya da duyu organlarımızdaki bir rahatsızlıktan dolayı bazı araçlar kullanabiliriz. Buna göre görselleri kullanıldıkları duyu organlarıyla eşleştiriniz.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 68 [/syf]

42. Aşağıda duyu organları ve bazı ifadeler verilmiştir. İfadeleri okuyup duyu organlarına ait numaraları ilgili ifadenin başındaki kutuya yazarak eşleştiriniz.

  • Cevap: 

43. Tabloda duyu organları ve bu organlarla hissedebildiğimiz bazı durumlar verilmiştir. Buna göre tabloda verilen durumları hangi duyu organımızla hissettiğimizi belirleyerek duyu organının altındaki boşluğa “X” işareti koyunuz.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 69 [/syf]

44. Aşağıdaki tablolarda verilen eksik cümleleri anlam bütünlüğü olacak şekilde eşleştirerek tamamlayınız. Tamamladığınız bölümün başındaki harfleri şifre kutusundaki uygun bölüme yazarak şifreyi bulunuz.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 70 [/syf]

45. Aşağıda verilen cümlelerin hangi duyu organı ile ilgili olduğunu bulup numaralarını bu duyu organınına ait boşluklara yazınız.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 71 [/syf]

46. Aşağıdaki ifadelerde boş bırakılan yerlere gelmesi gereken kavramları bulmacadan bularak kutucukları boyayınız. Boyanmayan kutucuklardaki harfleri yan yana yazarak şifreyi bulunuz.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 72 [/syf]

47. Aşağıda yer alan ifadelerin hangi duyu organına ait olduğunu bulup, altındaki boşluğa bu duyu organının adını yazınız.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 73 [/syf]

48. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşluklara, kutucuklardaki kelimelerden uygun olanları yazınız.

  • Cevap: 

1. Vücudumuzun tamamını kaplayan Deri dokunma duyusu organımızdır.
2. Gözümüzü dışarıdan gelen yabancı cisimlere karşı Göz kapağı korur.
3. Duyu organlarımızdan biri olan Dil tat almamızı sağlar.
4. Burun varlıkların kokusunu almamızı sağlar.
5. Beyin duyu organlarımızın kontrol merkezidir.
6. Çevremizdeki sesleri duymamızı sağlayan Kulak aynı zamanda dengemizi de sağlar.
7. Beş duyu organımızdan biri olan Göz görmemizi sağlar.

49. Aşağıda duyu organlarının bazı görevleri verilmiştir.
1. İşitmenin yanında dengemizi sağlamada görevlidir.
2. Varlıkların renklerini ve hareket edip etmediğini algılamamızı sağlar.
3. Nefes alırken havayı nemlendirir, ısıtır.
4. Rüzgârın ya da soğuğun etkisini hissetmemizi sağlar.
5. Tat alma dışında konuşmaya da yardımcı olur.
Duyu organlarını görevleri ile eşleştirmek için bu görevlerle ait numaraları ilgili duyu organının altındaki boşluğa yazınız.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 74 [/syf]

50. Tabloda duyu organlarımızın sağlığını korumak ile ilgili ifadeleri okuyunuz. Bu ifadeler hangi duyu organımız ile ilgiliyse altındaki boşluğa “X” işareti koyunuz.

  • Cevap: 

51. Aşağıdaki ifadelerin başındaki boşluklara doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

  • Cevap: 

(D) Kulaklıkla uzun süreli ve yüksek sesle müzik dinlemekten kaçınmalıyız.
(Y) Çorbamızı soğutmadan çok sıcak şekilde tüketmeliyiz.
(D) Çamaşır suyu gibi kimyasalları koklamamalıyız.
(Y) Kulak çubuğu ile kulağımızın iç kısmını da temizlemeliyiz.
(D) Yazıları okumakta ya da net görmekte zorlanıyorsak göz doktoruna gitmeliyiz.
(D) Şapka takarak başımızı ve yüzümüzü güneşin zararlı etkilerinden korumalıyız.

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 75 [/syf]

52. Duyu organlarımızın görevlerini ilgili kutucuğa yazınız.

  • Cevap: 

Burun: Çevremizdeki pek çok farklı kokuyu almamızı sağlar. Soluduğumuz havayı süzer, ısıtır ve nemlendirir.
Göz: Çevremizdeki varlıkları görmemizi sağlar. Gözlerimiz ile çevremizdeki varlıkların şeklini, büyüklüğünü, rengini ve yerini algılarız.
Kulak: Çevremizdeki sesleri işitmemizi sağlar. Kulağımız sayesinde pek çok sesi birbirinden ayırt edebiliriz.
Deri: Çevremizdeki nesnelerin pek çok özelliğini derimiz ile algılarız. Mikropların vücudumuza girmesini önler. Zararlı maddeleri ter yoluyla dışarı atarak boşaltımımıza yardımcı olur. Ayrıca Güneş’in zararlı etkilerinden korur ve aşırı su kaybetmemizi önler.
Dil: Tatlı, tuzlu, ekşi ve acı gibi tatları almamızı sağlar. Besinlerin çiğnenmesine ve yutulmasına yardım eder. Ayrıca konuşmaya da yardımcıdır.

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 76 [/syf]

53. Kartlarda bazı kelimeler verilmiştir. Numaralarına göre kartlarda yazılı kelimeleri kullanarak duyu organlarımızın sağlığını korumayla ilgili anlamlı cümleler yazınız.

  • Cevap: 

54. Aşağıda duyu organlarının isimlerinin harfleri karışık olarak verilmiştir. Bu duyu organlarının isimlerini bulunuz. Duyu organının tanımını gösteren rakamı, isimlerin başında boş bırakılan kutucuğa yazarak eşleştiriniz.

  • Cevap: 

3. Sınıf Çalışma Kitabı Fen Bilimleri 2. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry