Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 3. Ünite Cevapları

“3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 3. Ünite Cevapları

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 80 [/syf]

1. Aşağıda bir hız treninin hareketi sırasındaki bazı durumlar verilmiştir. Buna göre hız treninin hareket özellikleri ile ilgili ifadelerden hangisi doğrudur?

A) 1’de dönme hareketi
B) 2’de hızlanma hareketi
C) 3’te yavaşlama hareketi
D) 4’te yön değiştirme hareketi

  • Cevap: D

2. Hangisinde itme ve çekme kuvveti aynı anda uygulanmıştır?

  • Cevap: D
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 81 [/syf]

3. Aşağıdakilerden hangisi hareketli cisimlerin sebep olabileceği tehlikeli durumlara örnek olamaz?

A) Özlem, okul koridorunda hızla koşan arkadaşını yakalamak için onun önüne geçti.
B) Ada, önce frene basıp bisikleti yavaşlattı ve durdu sonra bisikletten indi.
C) Asya, odasını serinleten vantilatör çalışırken onu durdurmaya çalıştı.
D) Van’da meydana gelen çığ, yerleşim yerlerine doğru ilerledi.

  • Cevap: B

4. Çınar, lunaparkta sallanma hareketi yapan bir oyuncağa bindiğini söylemiştir. Buna göre Çınar hangi oyuncağa binmiştir?

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 82 [/syf]

5. Tabloda verilen örnek olaylarda uygulanan kuvvetin işaretlenmesi istenmiştir.
Asya, odasını havalandırmak için pencereyi açtı.
Ada, kardeşinin yavaşlayan salıncağını salladı.
İbrahim, montunun fermuarını kapattı.
Özlem, televizyonu açmak için kumandanın düğmesine bastı.
Tabloya doğru işaretlemeler yapıldığında hangi görsel oluşur?

  • Cevap: B

6. Aşağıdakilerden hangisinin hareket özelliği diğerlerinden farklıdır?

  • Cevap: D
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 83 [/syf]

7. Buna göre Serkan ve Serpil’in topa uyguladığı kuvvetle ilgili hangi ifade doğrudur?

A) Serkan itme kuvveti uygularken Serpil çekme kuvveti uygulamıştır.
B) Serkan, çekme kuvveti uyguladığı için top yön değiştirmiştir.
C) Serpil, topun hızlanması için çekme kuvveti uygulamıştır.
D) Her ikisi de itme kuvveti uygulamıştır.

  • Cevap: D

8. Aşağıda uygulanan kuvvet çeşitlerinden hangisi diğerlerinden farklıdır?

A) Kapı ziline basmak
B) Duvara çivi çakmak
C) Yerden kitabı almak
D) Futbol topuna vurmak

  • Cevap: C

9. Hangisi, duran bir cismi hareket ettirmek için uygulanmış bir kuvvettir?

A) Kalecinin kendisine doğru gelen topu tutması
B) Kırmızı ışığa gelen sürücünün frene basması
C) Üç arkadaşın yolda kalan arabayı ileri doğru itmesi
D) Salıncakta sallanan çocuğun ayağını yere sürtmesi

  • Cevap: C
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 84 [/syf]

10. Hangi görselde bir cisme çekme kuvveti uygulanmıştır?

  • Cevap: A

11. Öğrenciler, öğretmenlerinin sorduğu soruya aşağıdaki cevapları vermiştir. Buna göre öğretmen aşağıdaki sorulardan hangisini sormuş olabilir?

A) Hareket eden varlıkların hareket özellikleri nelerdir?
B) Sallanma hareketi yapan varlıklara örnek veriniz?
C) Dönme hareketi yapan varlıklara örnek veriniz?
D) İtme ve çekme kuvvetinin cisimler üzerindeki etkisi nedir?

  • Cevap: B
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 85 [/syf]

12. Hareketli cisimler tehlikeli durumlar oluşturabilir. Hızlı hareket eden veya dönen cisimlere dokunmak, onları durdurmaya çalışmak kazalara neden olabilir. Görsellerden hangileri bu duruma örnektir?

A) Yalnız 1
B) 1 ve 3
C) 2 ve 3
D) 1,2 ve 3

  • Cevap: C

13. Araçların yapmış olduğu hareketler gösterilmiştir. Buna göre araçların hareket özellikleri hangi seçenekte verilmiştir?

A) Yavaşlama Dönme
B) Yavaşlama Yön değiştirme
C) Hızlanma Yavaşlama
D) Hızlanma Yön değiştirme

  • Cevap: B
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 86 [/syf]

14. Elif’in okuduğu bir dergide ilgisini çeken bölüm aşağıda verilmiştir. Buna göre balondan çıkan havanın balona uyguladığı kuvvet hangisidir?

A) Çekme
B) İtme
C) Dönme
D) Sallanma

  • Cevap: B

15. Rüzgâr tribünleri, rüzgâr gücünün pervanelerini hareket ettirmesiyle elektrik enerjisi üretir. Rüzgârın pervanelere uyguladığı kuvvet ve pervanelerin hareket özelliği hangisinde verilmiştir?

A) İtme Dönme
B) Çekme Yön değiştirme
C) İtme Yavaşlama
D) Çekme Dönme

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 87 [/syf]

16. Hakan’ın oyuncağına uyguladığı kuvvet aşağıda gösterilmiştir. Buna göre hangisinde uygulanan kuvvet Hakan’ın uyguladığı kuvvet ile aynıdır?

A) Pencereyi kapatmak
B) Bebek arabasını ilerletmek
C) Montun fermuarını kapatmak
D) Asansörün düğmesine basmak

  • Cevap: C

17. Varlıklara uygulanan kuvvetlerden bazıları tabloda verilmiştir. Tabloda hem çekme hem de itme kuvveti uyguladığımızı gösteren görsellerin kutularını kırmızıya boyadığımızda tablo nasıl görünür?

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 88 [/syf]

18. Günlük hayatta yaptığımız bazı hareketler ve kuvvet türleri aşağıda verilmiştir. Hareketlerin kuvvet türleri ile doğru eşleştirilmesi hangi seçenekte verilmiştir?

  • Cevap: B
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 89 [/syf]

19. Mert’in potaya attığı topun hareket aşamaları aşağıda gösterilmiştir. Buna göre numaralanmış noktalarda topun yaptığı hareketlerde kuvvetin hangi etkisi görülür?

A) Yavaşlama Sallanma Hızlanma
B) Hızlanma Yavaşlama Yön değiştirme
C) Yön değiştirme Hızlanma Yavaşlama
D) Yavaşlama Yön değiştirme Hızlanma

  • Cevap: D

20. Görsellerdeki öğrencilerden hangilerinin kuvvet ile ilgili verdiği bilgi doğrudur?

A) Arda ve Ali
B) Arda ve Özlem
C) Ali ve Özlem
D) Arda, Ali ve Özlem

  • Cevap: D
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 90 [/syf]

21. Görseldeki okçu gerdiği yayı bıraktığında yayın oka uyguladığı kuvvet aşağıdakilerden hangisidir?

A) İtme
B) Çekme
C) Hızlanma
D) Yön değiştirme

  • Cevap: A

22. Görsellerdeki cisimlerin hareket özellikleri hangisinde verilmiştir?

A) Hızlanma Yön değiştirme Dönme
B) Sallanma Yavaşlama Yön değiştirme
C) Hızlanma Yavaşlama Dönme
D) Dönme Hızlanma Yön değiştirme

  • Cevap: C

23. Aşağıdakilerden hangisi hareket eden varlıklardan biri değildir?

A) Ormandaki ağaçlar
B) Denizdeki balıklar
C) Bahçedeki kayalar
D) Oyun parkındaki çocuklar

  • Cevap: C
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 91 [/syf]

24. Aşağıdakilerden hangisi kendiliğinden hareket eden bir varlık değildir?

  • Cevap: D

25. Görselde parkta oynayan çocuklar görülmektedir. Buna göre Ayşe ve Emre hangi hareketi yapar?

A) Yavaşlama Hızlanma
B) Sallanma Yer değiştirme
C) Hızlanma Sallanma
D) Dönme Yavaşlama

  • Cevap: C
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 92 [/syf]

26. Duran cisimleri hareket ettirebilen, hareket hâlindeki cisimleri durdurabilen; cisimlerin şekil, yön ve doğrultularım değiştiren etkiye kuvvet denir. Buna göre aşağıdaki kuvvetlerden hangisi cismin şeklini değiştirir?

A) Oyuncunun duran topa vurması
B) Kırmızı ışığa yaklaşan sürücünün frene basması
C) Okçunun oku fırlatmak için yayını çekmesi
D) Tenisçinin kendisine doğru gelen topa vurması

  • Cevap: C

27. Çıkrık, günlük hayatta birçok alanda kullanılmaktadır. Yanda, kuyudan su çekmek için kullanılan çıkrık görseli verilmiştir. Buna göre kuyudan çıkrık yardımıyla su çekerken çıkrık kolu hangi hareketi yapar?

A) Dönme
B) Çekme
C) İtme
D) Sallanma

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 93 [/syf]

29. Görseldeki hareketli topaç durana kadar hangi hareket özelliğini göstermez?

A) Dönme
B) Hızlanma
C) Sallanma
D) Yön değiştirme

  • Cevap: B

30. Aşağıda bazı varlıklarla bu varlıkların hareket özellikleri eşleştirilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangileri doğrudur?

A) Yalnız v
B) v ve •
C) ★ ve •
D) v, ★ ve •

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 94 [/syf]

31. İnci, yaptığı kardan adamın gözüne kömür, burnuna havuç ve başına da bere taktı. İnci bunları yaparken sırası ile hangi kuvvetleri uygulamıştır?

A) İtme İtme Çekme
B) İtme Çekme Çekme
C) Çekme İtme Çekme
D) Çekme Çekme İtme

  • Cevap: A

32. Görsellerde çocukların cisme uyguladığı kuvvet görülmektedir. Her iki durum da dikkate alındığında cismin hareketinde nasıl bir değişim olur?

A) Dönme
B) Hızlanma
C) Yavaşlama
D) Yön değiştirme

  • Cevap: B
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 95 [/syf]

33. Aşağıda verilen hareketlerde itme ve çekme kuvvetinden hangisinin uygulandığını belirleyiniz. Hareketleri kuvvetler ile eşleştiriniz.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 96 [/syf]

34. Aşağıda verilen ifadelerdeki hareket özelliklerini belirleyip bu ifadelerin numaralarını tablodaki ilgili boşluklara yazınız.

  • Cevap: 

35. Tabloda verilen hareketlerde uygulanan kuvveti belirleyiniz. Bu kuvvete ait alanı “√” ile işaretleyiniz.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 97 [/syf]

36. Bazı varlıklara uygulanan kuvvet ve bu varlıkların hareketlerinin görselleri numaralandırılmış tabloda verilmiştir. Aşağıdaki soruları tablodaki görsellerin numaralarına göre cevaplayınız.

  • Cevap: 

1. Hangisi dönme hareketidir? (2)
2. Hangisi sallanma hareketidir? (8)
3. Hangisinde itme kuvveti uygulanmıştır? (1, 5, 6, 9)
4. Hangisinde çekme kuvveti uygulanmıştır? (3, 4, 7)
5. Hangisinde hızlanan hareket vardır? (4, 5, 6, 7, 9)
6. Hangisinde yön değiştirme hareketi vardır? (1, 6, 8)
7. Hangisinde hareketli cismin yol açabileceği tehlikeli bir durum vardır? (7)

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 98 [/syf]

37. Görselde parkta oynayan çocuklar verilmiştir. Çocukların hareketleriyle ilgili ifadelerdeki boş bırakılan yerleri aşağıdaki kelimelerle tamamlayınız.

  • Cevap: 

• Sevgi ve Kadir yön değiştirme hareketi yapmaktadır.
• Zeki, bindiği oyuncakta dönme hareketi yapmaktadır.
• Mete koşarken yorulduğu için yavaşlama hareketi yapmaktadır.
• Melih kayarken aşağı doğru hızlanma hareketi yapmaktadır.
• Defne salıncakta sallanma hareketi yapmaktadır.

38. Görsellerdeki topların yaptığı hareketleri inceleyerek hareket özelliğim boşluklara yazınız.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 99 [/syf]

39. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere verilen ifadelerden uygun olanları yazınız.

  • Cevap: 

1. Hareket eden cisimleri hızlandırmak için hareket yönüyle aynı yönde kuvvet uygulanmalıdır.
2. Dönme, sallanma, hızlanma, yavaşlama ve yön değiştirme varlıkların hareket özellikleridir.
3. Sporcular, bitiş noktasını geçtiklerinde yavaşlama hareketi yaparlar.
4. Saatin yelkovan çubuğu dönme hareketi yapar.
5. Traktör, arkasına takılan römorke çekme kuvveti uygular.
6. Havalanmak için harekete başlayan uçak hızlanma hareketi yapar.
7. Bebeğini uyutmak isteyen anne beşiği ittiğinde beşik sallanma hareketi yapar.
8. Kar küreme aracı yoldaki karları temizlemek için kepçesiyle karlara itme kuvveti uygular.
9. Kaleci kendine doğru gelen topu tutarken topa ters yönde kuvvet uygular.

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 3. Ünite Sayfa 100 [/syf]

40. Görselde Newton sarkacı verilmiştir. Newton sarkacı, basit bir şekilde çalışmaktadır. Aynı hizada yer alan toplar, tek bir çizgide hareket ederler. 1 numaralı top belli bir yüksekliğe kaldırılıp bırakılır. 1 numaralı top, 2 numaralı topa çarptığında 4 numaralı top havaya kalkar. Bu defa hareket 4 numaralı toptan başlayarak 1 numaralı topa doğru ters yönde gider.
Buna göre Newton sarkacı ile ilgili verilen ifadeleri doğru / yanlış şeklinde işaretleyiniz.
• 1 numaralı top belirli yükseklikten bırakıldığında dönme / sallanma hareketi yapar.
• 1 numaralı topla aynı hareketleri yapan top 3 / 4 numaralı toptur.
• 4 numaralı top aşağı doğru hareket ederken hızlanır / yavaşlar.
1 numaralı top 2 numaralı topa çarptığında 1 numaralı top hareket eder / durur.
Hareketli topun duran topa çarpması tehlike oluşturur mu? Günlük hayatta bu hareketin tehlike oluşturabileceği bir duruma örnek veriniz.

  • Cevap: Hareketli topun duran diğer topa çarpması tehlike oluşturmaz. Günlük hayatta çarpışma sonucu tehlike oluşturabilecek durumlar; koşan çocukların / insanların çarpışması durumunda oluşabilecek durumlar, sürücülerin aracın kontrolünü kaybetmesi sonucunda can ve mal kayıplarının oluşması, çığ, sel, kasırga vb. afetlerin yıkımlara neden olması.

3. Sınıf Çalışma Kitabı Fen Bilimleri 3. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry