Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 4. Ünite Cevapları

“3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 4. Ünite Cevapları

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 104 [/syf]

1. Öğretmen öğrencilerine bazı maddelerin görsellerini göstererek bu maddelerden birini seçmiştir. Öğrencilerinden bu maddeyi tahmin etmeleri için maddeyi niteleyen özellikler hakkında sorular sormalarını istemiştir. Buna göre öğretmen hangi maddeyi seçmiş olabilir?

A) Kâğıt
B) Silgi
C) Ceviz
D) Cam bardak

  • Cevap: D

2.
• Esnek madde
• Pürüzlü madde
• Yumuşak madde
Verilen kelimeler ile aşağıdaki tanımlar eşleştirildiğinde hangisi boşta kalır?

A) Kuvvet uygulandığında kolay şekil değiştiren maddeler
B) Bir etkiyle karşılaştığında kolay ve çabuk kırılan maddeler
C) Uygulanan kuvvet ortadan kalktığında eski hâline dönen maddeler
D) Yüzeyleri düz olmayan, dokunduğunuzda girintiler çıkıntılar hissettiren maddeler
  • Cevap: B
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 105 [/syf]

3. Aşağıda iki farklı madde ve bu maddeleri niteleyen özellikler verilmiştir. Buna göre hangisi soru işareti (?) ile gösterilen maddelerden biri olabilir?

A) Tahta kaşık
B) Metal bardak
C) Temizlik bezi
D) Bulaşık süngeri

  • Cevap: D

4. Yağmur, hazırladığı meyve tabağını taşırken tabak elinden kaymış. Yere düşen tabak birkaç parçaya ayrılmıştır. Buna göre tabağın aşağıdaki özelliklerden hangisine sahip olduğu söylenemez?

A) Sert
B) Esnek
C) Kırılgan
D) Pürüzsüz

  • Cevap: B
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 106 [/syf]

5. Bir maddenin şeklini kolaylıkla değiştiremiyorsak o madde … maddedir. Bu maddeler kolaylıkla bükülemez, sıkılamaz, ezilemez ve çizilemez. Bu açıklamada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

A) Sert
B) Kırılgan
C) Esnek
D) Yumuşak

  • Cevap: A

6. Verilen maddelerin ortak özelliği hangisidir?

A) Pürüzlü
B) Kırılgan
C) Esnek
D) Sert

  • Cevap: D
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 107 [/syf]

7. Ebru, kutunun içindeki maddeyi arkadaşının tahmin etmesini istiyor. Bunun için bu maddenin özelliklerini sıralıyor. Buna göre kutunun içindeki madde hangisi olabilir?

A) Elma
B) Bez bebek
C) Porselen tabak
D) Fotokopi kâğıdı

  • Cevap: C

8. Aşağıdakilerden hangisi bu maddelerin ortak temel özelliklerindendir?

A) Kırılganlık
B) Esneklik
C) Yumuşaklık
D) Sertlik

  • Cevap: B
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 108 [/syf]

9. Buz hokeyi, buzun üzerinde iki takımla oynanan bir oyundur. Oyuncular patenleriyle kayarken hokey sopalarıyla diski buz üzerinde kaydırarak kaleye atmaya çalışırlar. Buna göre buz üzerinde diskin kayması için pistin nasıl olması gerekir?

A) Yumuşak
B) Kırılgan
C) Pürüzsüz
D) Esnek

  • Cevap: C

10. Aşağıdakilerden hangisi bu bardakların ortak temel özelliklerindendir?

A) Renk
B) Sertlik
C) Pürüzsüzlük
D) Kırılganlık

  • Cevap: B

11. Eda, şişirdiği balonuyla oynarken balonun ağzı açılıp havası kaçmış ve balon eski hâline dönmüştür. Bu durum, balonun hangi temel özelliğini gösterir?

A) Sert
B) Kırılgan
C) Pürüzsüz
D) Esnek

  • Cevap: D
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 109 [/syf]

12. Öğretmen öğrencilerden tablodaki maddelerin karşısına o maddeyi niteleyen bir özellik yazmalarını istemiştir. Tabloyu yukarıdaki gibi dolduran bir öğrencinin, hangi madde için yazdığı özellik yanlıştır?

A) Silgi
B) Taş
C) Cam
D) Ağaç kabuğu

  • Cevap: B

13. Öğretmen öğrencilerinden okuduğu tanımla ilgili örnekler vermelerini istemiştir. Bazı maddeler, kuvvetin etkisiyle şekil değişikliğine uğrar ve kuvvet ortadan kalktığında önceki durumuna döner. Böyle maddelere, esnek madde adı verilir. Buna göre öğrencilerin verdiği örneklerden hangisi tanıma uygun değildir?

A) Havlu
B) Balon
C) Paket lastiği
D) Bulaşık süngeri

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 110 [/syf]

14. Bir maddeye ait özellikler aşağıda verilmiştir.
• Pürüzsüz
• Kırılgan
• Sert
Bu özellikler aşağıdaki maddelerden hangisine ait olabilir?

  • Cevap: C

15. Maddeleri duyu organlarımızla ayırt edebiliriz. Ancak bazı maddelere dokunmak, bakmak, onları tatmak ve koklamak canlı vücuduna zarar verebilir. Buna göre aşağıdakilerden hangisini yapmak doğrudur?

A) Reçetesiz ilaç kullanmak
B) Tüp gaz, doğalgaz gibi gazları koklamak
C) Çok sıcak veya soğuk maddelere dokunmak
D) Temizlik malzemelerini diğer maddelerden ayrı dolaplarda tutmak

  • Cevap: D

16. Aşağıdaki durumlardan hangisinde yüzeyin pürüzlü olması avantaj sağlar?

A) Buz pateni yaparken
B) Pazar arabasını çekerken
C) Dik bir yokuştan arabayla inerken
D) Eşyaların yerlerini değiştirmek için sürüklerken

  • Cevap: C
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 111 [/syf]

17. Aşağıdaki maddelerden hangisine temas etmek cildimize zarar verebilir?

A) İnek sütü
B) Zeytinyağı
C) Meyve suyu
D) Çamaşır suyu

  • Cevap: D

18. Yavuz, alışveriş poşeti içerisindeki bir paketin toz şeker olduğunu düşünmüş fakat emin olamamıştır. Bu paketteki maddenin ne olduğunu anlaması için Yavuz’un yapması gereken davranış aşağıdakilerden hangisidir?

A) Maddeyi koklamalıdır.
B) Maddenin tadına bakmalıdır.
C) Maddeyi suyla karıştırıp suyu içmelidir.
D) Paketin üzerinde yazan açıklamaları okumalıdır.

  • Cevap: D

19. Temizlik malzemelerinin çoğunda zararlı maddeler olduğu için bu maddeleri kullanırken güvenlik önlemleri almamız gerekir. Aşağıdakilerden hangisi bu önlemlere örnek olamaz?

A) Diğer maddelerle aynı dolaplarda tutmak
B) Cildimize temas etmemesi için eldiven kullanmak
C) Yalnızca yetişkinlerin ulaşabileceği yerde saklamak
D) Deterjanların üzerinde yazan uyarı sembollerini dikkate almak

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 112 [/syf]

20. Aynı şehre giden zeminleri farklı iki yola ait görsel aşağıda verilmiştir. Sürücü, şehre gitmek için asfalt yolu tercih etmiştir. Buna göre sürücünün asfalt yolu tercih etmesinin sebebi hangisi olabilir?

A) Toprak yolda daha hızlı gidilebilmesi
B) Asfalt yolun toprak yola göre gürültülü olması
C) Asfalt yolun toprak yoldan daha pürüzsüz olması
D) Toprak yolun girinti ve çıkıntılarının daha az olması

  • Cevap: C

21. Öğretmenin sorduğu soruya öğrencilerin verdiği cevaplar aşağıda verilmiştir. Buna göre hangi öğrenciler doğru cevap vermiştir?

A) Yalnız Ada
B) Ada ve Adem
C) Adem ve Özlem
D) Ada, Adem ve Özlem

  • Cevap: D
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 113 [/syf]

22. Parkta farklı zeminlere sahip parkurda çocuklar araba yarışı yapmıştır. Ayşe’nin arabası birinci, Ali’nin arabası ikinci, Arda’nın arabası ise üçüncü olmuştur. (Ayşe, Ali ve Arda özdeş arabalar kullanmıştır.) Buna göre Ayşe, Ali ve Arda’nın arabaları daha çok hangi zemine sahip parkuru kullanmış olabilir?

A) Toprak Beton Çim
B) Beton Toprak Çim
C) Beton Çim Toprak
D) Çim Toprak Beton

  • Cevap: B

23. Ayşe Hanım küçük çocuğunun zarar görmemesi için evindeki bazı ürünleri onun ulaşamayacağı yerde bulundurmaktadır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu ürünlerdendir?

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 114 [/syf]

24. Ali mesleğini yaparken koruyucu ekipmanlar kullanmak zorunda değildir. Buna göre Ali hangi mesleği yapıyor olabilir?

  • Cevap: C

25. Metal malzemelerin temizliğinde kullanılan bir spreyin üzerindeki etiketler gösterilmiştir. Buna göre hangisi bu spreyin kullanımında alınacak tedbirlerden biri değildir?

A) Spreyin sobada yakılarak imha edilmesi
B) Kullanıldığı ortamda koruyucu maske kullanılması
C) Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurulması
D) Püskürtülen maddenin cilde temas etmemesi için eldiven kullanılması

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 115 [/syf]

26. Ayşe kek yapmak için yoğurma kabındaki malzemeye sırasıyla şeker, süt ve un da ekledi. Bu maddelerin hâlleri sırası ile hangi seçenekte verilmiştir?

A) Katı, sıvı, katı
B) Sıvı, sıvı, katı
C) Sıvı, katı, sıvı
D) Katı, sıvı, sıvı

  • Cevap: A

27. Aşağıdaki tabloda maddenin hâllerine örnekler verilmiştir. Buna göre tablodaki sembollerin yerine hangi kelimeler getirilmelidir?

A) Sıvı Katı Gaz
B) Katı Gaz Sıvı
C) Gaz Sıvı Katı
D) Sıvı Gaz Katı

  • Cevap: D
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 116 [/syf]

28. Su döngüsü; suyun okyanus ve denizlerden atmosfere, atmosferden yağışlarla yeryüzüne ve tekrardan okyanus, deniz ve göllere ulaşması şeklindeki turuna verilen isimdir. Aşağıdaki görselde suyun bu döngü sırasındaki hâlleri gösterilmiştir. Buna göre numaralanmış olarak gösterilen bu maddeler suyun hangi hâlidir?

A) Sıvı Katı Gaz
B) Sıvı Gaz Katı
C) Katı Sıvı Gaz
D) Katı Gaz Sıvı

  • Cevap: C

29. Hangisi sıvılara örnek olarak verilemez?

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 117 [/syf]

30. Öğretmen, öğrencilere aşağıdaki maddeleri gösteriyor. Bu maddeleri katı, sıvı ve gaz olma durumlarına göre sınıflandırmalarım istiyor. Buna göre hangi öğrenci sınıflandırmayı doğru yapmıştır?

  • Cevap: B

31. Sıvı maddeler hakkında verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

A) Konulduğu kabın şeklini alır.
B) Dışarıdan bir etki olmadıkça şekli değişmez.
C) Tuz, pirinç gibi küçük taneli maddeler örnek verilebilir.
D) Belirli bir şekli olmayan ve bulunduğu ortama rahatça yayılabilen maddelerdir.

  • Cevap: A
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 118 [/syf]

32. Aşağıda verilen ifadeleri kavramlardan uygun olanlarla eşleştiriniz. Harfleri şifre kutusunda karşılık gelen sayının altına yazarak şifreyi bulunuz.

  • Cevap: 

33. Aşağıda maddeyi niteleyen özellikler verilmiştir. Bu özellikleri hangi duyu organlarıyla algıladığımızı belirleyerek altındaki boşluğa “X” işareti koyunuz.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 119 [/syf]

34. Aşağıdaki cisimlerin altına maddeyi niteleyen özellikleri yazınız.

  • Cevap: 

35. Tabloda verilen maddeleri niteleyen özellikleri belirleyerek altındaki boşluğa “X” işareti koyunuz. (Birden fazla özellik işaretleyebilirsiniz.)

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 120 [/syf]

36. Aşağıdaki ifadelerin başındaki boşluklara doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

  • Cevap: 

(Y) Sert maddeler kuvvet uygulandığında kolaylıkla şekil değişikliğine uğrar.
(Y) Çelik tencere kırılgan bir maddedir.
(D) Bilmediğimiz maddeleri koklamak tehlikeli olabilir.
(Y) Bütün maddeleri koklayarak ayırt edebiliriz.
(D) Yay esnek bir maddedir.
(D) Pürüzlü yüzeyleri zımparalayarak pürüzsüz hâle getirebiliriz.
(Y) Tahta kaşık yumuşak bir maddedir.
(D) Maddelerin pürüzlü ya da pürüzsüz olduğunu dokunma duyusu ile algılarız.
(Y) Bulaşık süngeri sert bir maddedir.
(D) Çamaşır suyu yetişkinlerin ulaşabileceği yerlerde muhafaza edilmelidir.

37. Aşağıda Eda’nın kurabiye yapmak için kullanacağı malzemeler verilmiştir. Bu maddeleri, Eda’nın koklayarak ve rengine bakarak ayırt etmede zorlanacağı maddeler ile zorlanmayacağı maddeler olarak gruplandırınız.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 121 [/syf]

38. Aşağıda numaralanmış bazı madde görselleri verilmiştir. Bu maddeleri kırılgan ve esnek olma özelliğine göre aşağıdaki tabloya numaralarını yazarak sınıflandırınız.

  • Cevap: 

39. Aşağıda verilen varlıklar ile maddenin hâllerinin özelliklerini eşleştiriniz.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 122 [/syf]

40. Mina, annesini misafirlere çay hazırlarken izlemiştir. Çay yapım aşamaları aşağıda verilmiştir. Açıklamalarda altı çizili maddelerin, maddenin hangi hâli olduğunu belirleyerek görsellerinin yanındaki boşluğa yazınız.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 124 [/syf]

42. Kemal, bir sürahi suyun yarısını çaydanlığa koyup ısıtmış; diğer yarısını da kalıplara koyarak buzluğa koymuştur. Bir süre sonra görseldeki durumlar oluşmuştur. Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

a) Su 1. durumda hangi hâldedir?

  • Cevap: Su gaz hâldedir.

b) Su 2. durumda hangi hâldedir?

  • Cevap: Su katı hâldedir

c) İkinci durumdaki maddeyi tekrar sıvı hâle getirmek için ne yapılabilir?

  • Cevap: Oda sıcaklığında bekletmek, bir kaba koyup ısıtmak, vs

43. Görselde tuzluk ve bardak birlikte verilmiştir.

a) Aşağıdaki boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz.

  • Cevap: 

• Tuzluktaki tuz katı hâldedir.
• Bardaktaki su sıvı hâldedir.

b) Tuz, içinde bulunduğu tuzluğun şeklini almış mıdır? Neden?

  • Cevap: Tuzluk içindeki madde katı hâldedir. Katılar konulduğu kabın şeklini almaz. Tuzda kum, pirinç gibi küçük tanecikli katıdır. Herbir tanenin kendine. özgü şekli vardır.
[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 125 [/syf]

44. Tabloda katı, sıvı ve gaz hâlinde olmalarına göre işaretlenmiş maddelere uygun olanları yazınız.

  • Cevap: 

[syf]3. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 126 [/syf]

45. Tabloda numaralanmış olarak verilen maddeleri inceleyiniz. Aşağıdaki soruları tablodaki görsellerin numaralarına göre cevaplayınız.

  • Cevap: 

a) Hangi maddeler esnektir? (2,8)
b) Hangi maddeler katı hâldedir? (1,2,5,8,9)
c) Hangi maddeler kırılgandır? (2,5,9)
ç) Hangi maddeler sıvı hâldedir? (3,7)
d) Hangi maddeler gaz hâlindedir? (4,6)
e) Hangi maddelerin yüzeyi pürüzlüdür? (1,5,8,9)

3. Sınıf Çalışma Kitabı Fen Bilimleri 4. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry