Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 2. Ünite Cevapları

“4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 2. Ünite Cevapları

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 57[/syf]

1. Aşağıda beslenme ile ilgili bazı ifadeler verilmiştir.
I. Karbonhidratların öncelikli görevi vücudumuza enerji vermektir.
II. Dengeli beslenme her besinden eşit miktarda tüketmektir.
III. Obezite, vücuttaki yağ oranının hastalık ölçüsünde fazla olmasıdır. Verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: B

2. Aşağıdaki ifadelerden hangisi sağlıklı bir yaşam için önerilmez?

A) Sigara ve alkolden uzak durmalıyız.
B) Temizliğimize dikkat etmeliyiz.
C) Dengeli beslenmeli ve spor yapmalıyız.
D) Mevsimi dışında sebze meyve tüketmeliyiz.

  • Cevap: D

3. Aşağıdakilerden hangisi sigaranın zararlarından korunmak için bireysel olarak yapılabileceklerden değildir?

A) Sigara içilen ortamlardan uzak durmalıyız.
B) Yakın çevremizde sigara içen bireyleri uyarmalıyız.
C) Sigaranın zararlarına dikkat çekmek için etkinlikler düzenlemeliyiz.
D) Sigaranın zararlarını anlatan kamu spotu filmleri yayımlatmalıyız.

  • Cevap: D

4. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Su ve mineraller her besinde bulunur.
B) Vücudumuzun büyük bir bölümünü su oluşturur.
C) Yağlar, öncelikli olarak diş ve kemik sağlığımız için önemlidir.
D) Büyüyüp gelişmemizde mineraller önemli rol oynar.

  • Cevap: C
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 58[/syf]

5. Aşağıdaki cümlelerde yer alan noktalı yerlerin doğru bir şekilde tamamlanması gerekmektedir.
• Vücudumuzun gelişmesini, boyumuzun uzamasını sağlayan besinler….I….besinlerdir.
• Su, vitaminler ve mineraler….II….besinlerdir.

Buna göre noktalı yerlere aşağıdaki kelimelerden hangileri gelmelidir?

A) düzenleyici enerji verici
B) enerji verici yapıcı ve onarıcı
C) yapıcı ve onarıcı düzenleyici
D) enerji verici düzenleyici

  • Cevap: C

6. Ayşe, arkadaşlarına su ve minerallerle ilgili aşağıdaki bilgileri vermiştir.
I. Vücudumuzda düzenleyici olarak görev yaparlar.
II. Hem bitkisel hem de hayvansal besinlerde bulunur.
III. Tükettiğimiz besinlerdeki su, günlük su ihtiyacımızı karşılar. Ayşe’nin söylediği bu bilgilerden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: B

7. Aşağıdakilerden hangisi besinlere katkı maddesi konulmasının amaçlarından biri değildir?

A) Tatlandırma
B) Renk verme
C) Tazeliğini artırma
D) Uzun süreli saklama

  • Cevap: C

8. Gıda ürünlerinin, üretiminden sofraya gelene kadarki tüm aşamalarında görev alan meslek dalı aşağıdakilerden hangisidir?

A) Aşçılık
B) Veterinerlik
C) Diyetisyenlik
D) Gıda mühendisliği

  • Cevap: D
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 59[/syf]

9. Besin israfı, üretilen gıdanın tüketilmeden atığa dönüşmesidir. Besin israfını önlemek için aşağıdakilerden hangisinin yapılması yanlıştır?

A) Aile bireylerinin ihtiyacı kadar yiyeceği satın almak
B) Bayatlayan yiyecekleri alternatif yemekler yaparak tüketmek
C) Tazeliğini korumak için tüm yiyecekleri suyun içinde saklamak
D) Artan yemekleri bir sonraki öğünde yemek üzere saklamak

  • Cevap: C

10. Ayşe, kardeşiyle markette alışveriş yapmaktadır. Satın alacakları gıdaların,
I. ambalajının sağlam olması,
II. paketinin üzerinde TSE damgası bulunması,
III. son kullanma tarihinin geçmemiş olması özelliklerinden hangisine dikkat etmeleri gerekir?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: D

11. Besinleri saklama yöntemleri ile ilgili bilgiler şöyle sıralanmıştır:
I. Dondurulacak besinler temiz ve taze olmalıdır.
II. Çözdürülen besinlerin israf olmaması için tekrar dondurulmalıdır.
III. Alışverişe başlarken ilk olarak dondurulmuş ürünler alınmalıdır. Verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: A
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 60[/syf]

12. Ali sağlıksız beslenme alışkanlığından dolayı obezite rahatsızlığı yaşıyordu. Bunun için ailesi Ali’yi Diyetisyen Zeynep Hanım’a götürdü. Zeynep Hanım, Ali’ye aşağıdakilerden hangisini önermemiştir?

A) Düzenli spor yapmaya başlamasını
B) Yağlı besinleri daha az tüketmesini
C) Günde sadece bir öğün beslenmesini
D) Gün içerisinde yeterince sıvı tüketmesini

  • Cevap: C

13. Besin piramidi, sağlıklı beslenmek için hangi besinlerden ne kadar tüketmemiz gerektiğini anlatır. Görselde bir besin piramidinin basamakları numaralandırılarak verilmiştir. Besin piramidi ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Birinci basamağında tahıl ürünleri yer alır.
B) İkinci basamağında baklagiller yer alır.
C) Üçüncü basamağında et ve süt ürünleri yer alır.
D) Dördüncü basamağında şekerli ve yağlı besinler yer alır.

  • Cevap: B

14. Besin piramidi, sağlıklı beslenmek için hangi besinlerden ne kadar tüketilmesi gerektiğini anlatır. Besin piramidinin en üstünde aşağıdaki besinlerden hangisi vardır?

  • Cevap: D

15. Sigara içen bir kişinin hangi organı diğerlerine göre daha fazla zarar görür?

A) Karaciğer
B) Akciğer
C) Mide
D) Beyin

  • Cevap: B
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 61[/syf]

16. Aşağıdaki besinlerden hangisi diğerlerine göre daha fazla karbonhidrat içerir?

A) Balık
B) Yeşil fasulye
C) Domates
D) Makarna

  • Cevap: D

17. Sigara kullanımının azaltılması için ciddi önlemler alınıyor. Aşağıdakilerden hangisi sigara kullanımının azaltılması için alınan önlemlerden birisi değildir?

A) Yeşilay’ın çeşitli projelerle toplumu bilinçlendirme çalışmaları yapması
B) Dumansız hava sahası uygulamasının kamuya açık alanlarda kaldırılması
C) Sigara paketlerinin üzerine sigaranın zararlarını anlatan görsellerin konulması
D) Televizyonlarda sigaranın zararlarını anlatan kamu spotu filmlerinin yayımlanması

  • Cevap: B

18. Sigara ve alkol bağımlılığının zararları ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) KOAH hastalığına sebep olabilir.
B) Karaciğere zarar verir.
C) Akciğerlere zarar verir.
D) Ağız kanserine yakalanma riskini azaltır.

  • Cevap: D

19. Aşağıdakilerden hangisi sağlıklı besinlerin özelliklerinden biri değildir?

A) Taze, temiz ve doğaldır.
B) Katkı maddesi yoktur.
C) Yağ ve şeker oranı fazladır.
D) Vitamin ve mineral değerleri yüksektir.

  • Cevap: C
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 64[/syf]

25. Alp, besin içeriklerine ait bilgiler vermektedir. Alp’in verdiği bilgiler hangi besin gruplarına aittir?

A) Yağlar, proteinler
B) Vitaminler, proteinler
C) Karbonhidratlar, su ve vitaminler
D) Vitaminler, su ve mineraller

  • Cevap: A

26. Hangi yönde verilen bilgi proteinlerle ilgili değildir?

A) Doğu
B) Batı
C) Kuzey
D) Güney

  • Cevap: D
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 65[/syf]

27. Aşırı kilolarından şikâyet eden bir kişi, hangi besin gruplarını diğerlerine göre daha fazla tüketmiş olabilir?

A) Su ve Vitaminler
B) Yağlar ve Vitaminler
C) Mineraller ve Yağlar
D) Karbonhidratlar ve Yağlar

  • Cevap: D

28. Proteinler vücudumuzda yapıcı ve onarıcı olarak görev yapan besin içeriğidir. Aşağıdakilerden hangileri protein bakımından zengin değildir?

A) peynir, nohut, mercimek
B) yumurta, bezelye, yoğurt
C) balık, kuru fasulye, et
D) pirinç, mısır, bal

  • Cevap: D

29. Tüm besinlerin belli bir ömrü vardır. Bozulan besinler yenmeyecek duruma gelir. Besinlerin tazeliğini korumak için onları uygun koşullarda saklamak gerekir. Aşağıdakilerden hangisi doğru saklama yöntemlerinden biri değildir?

A) Tuzlama
B) Kurutma
C) Dondurma
D) Kızartma

  • Cevap: D

30. Obezite birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur. Önlem alınmadığı takdirde yaşam kalitesini etkileyerek önemli bir sağlık sorunu hâline gelebilir. Bu nedenle obeziteyi önlemek için sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Aşağıdaki besin çeşitlerinden hangisini çok sık tüketen bireyin obez olma ihtimali daha fazladır?

A) Tavuk eti ve yoğurt
B) Kuru fasulye ve turşu
C) Patates kızartması ve gazlı içecek
D) Tarhana çorbası ve kızarmış ekmek

  • Cevap: C
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 66[/syf]

31. Alkolün zararlarına yönelik poster çalışması yapmak isteyen bir öğrenci, hangi seçenekteki bilgiyi kullanmaz?

A) Midenin iç yüzeyindeki tabakayı tahriş ederek yaralara sebep olur.
B) Solunum yolu hastalıklarına sebep olur.
C) Vücudumuzda kalıcı hasar bırakır.
D) Aşırı tüketen kişilerde algılama, görme ve konuşma zayıflar.

  • Cevap: B

32. Yemek yarışmasındaki adaylardan, dengeli beslenmeye en uygun menüyü hazırlamaları istenmiştir. Hazırladığı menüye göre yarışmayı hangi aday kazanmıştır?

A) Bülent
B) Tarık
C) Burcu
D) Betül

  • Cevap: B
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 67[/syf]

33. Seyhan, sigara kullanan yakınlarının bu kötü alışkanlığı bırakmalarını desteklemek için öncelikle hangi kuruluştan yardım almalıdır?

A) Kızılay
B) AFAD
C) TEMA
D) Yeşilay

  • Cevap: D

34. Ülkemizde sigara kullanımı ile mücadele etmek amacıyla çeşitli önlemler alınmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu önlemlerden birisi değildir?

A) Kızılay kurumunun yardım faaliyetleri
B) 18 yaşından küçüklere sigara satış yasağı
C) Dumansız hava sahası uygulaması
D) Kapalı alanlarda ve taşıtlarda sigara içme yasağı

  • Cevap: A

35. Göç sırasında kuşların çok fazla enerjiye ihtiyaç duydukları biliniyor. Kuşlar bu yolculuğa çıkmadan önce, gereken enerjiyi sağlamak için vücutlarında hangi besin maddesini depolar?

A) Yağ
B) Protein
C) Vitamin
D) Karbonhidrat

  • Cevap: A

36. Zeynep, toplumu zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışan ve bağımlılık yaratan maddelerle ilgili toplumu bilgilendiren bir kuruluşa bağışta bulunmak istemektedir. Zeynep aşağıdaki kuruluşlardan hangisine bağışta bulunursa amacına ulaşmış olur?

A) Kızılay
B) Yeşilay
C) Mehmetçik Vakfı
D) TEMA

  • Cevap: B
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 68[/syf]

37. Yapılan araştırmalara göre yiyeceklerin büyük kısmı insanların ya da hayvanların tüketimine sunulmadan çöpe gidiyor. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yiyecek israfını önlemek için yapılması gerekenlerden biridir?

A) Alışveriş sırasında ihtiyaçtan fazla yiyecek alınmalı.
B) Bayat ekmekler yemek yapılarak değerlendirilmeli.
C) Çözdürülmüş olan bir besin tekrar dondurulmalı.
D) Tabaklara büyük porsiyonlarda yemek konulmalı.

  • Cevap: B

38. Aşağıdaki tabloda bir diyetisyenin hazırladığı 1 günlük yiyecek listesi yer almaktadır. Diyetisyenin hazırladığı listede bütün besin gruplarının yer almasının temel sebebi hangisidir?

A) Yeterli ve dengeli beslenmeye uygun olması
B) Bu besinlerin kolay bulunması
C) Öğünlerin ucuza mal edilmek istenmesi
D) Bu besinlerin sevilerek tüketilmesi

  • Cevap: A

39. Sigara kullanımı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Bağımlılık yapar.
B) Obeziteye neden olur.
C) Gırtlak kanserine neden olur.
D) Diş eti rahatsızlıklarına neden olur.

  • Cevap: B
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 69[/syf]

40. Karbonhidrat bakımından zengin besinlerle ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Fazla tüketilmesi obeziteye yol açar.
B) En çok tüketilmesi gereken besin grubudur.
C) Beynimizin kullandığı tek enerji kaynağıdır.
D) Saçlarımızın ve tırnaklarımızın uzamasını sağlar.

  • Cevap: D

41. Besinlerle ilgili bazı bilgiler verilmiştir. Yukarıda verilen cümlelerin doğru, yanlış sıralaması nasıldır?

  • Cevap: C
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 70[/syf]

42. Dondurma almak için markete giden Alper, Nehir, Oğuz ve Esma aralarında şu konuşmayı yaparlar: Buna göre hangisinin söyledikleri yanlıştır?

A) Nehir
B) Alper
C) Oğuz
D) Esma

  • Cevap: B

43. Tuna’nın, kırılan kolunun daha hızlı iyileşmesi için hangi tür besin grubunu daha fazla tüketmesi gerekir?

A) Yağlar
B) Vitaminler
C) Proteinler
D) Karbonhidratlar

  • Cevap: C

44. Özge ocak ayında annesi ile pazara gittiğinde çilek satıldığını görmüş ve annesinden çilek almasını istemiştir. Doğal beslenmeye önem veren annesinin Özge’ye hangi cevabı vermesi beklenir?

A) Mevsimi olduğunda almalıyız.
B) Tamam alalım, kardeşin de çileği çok sever.
C) Biraz fazla alalım, reçel de yaparız.
D) Bu mevsimde çilekler çok lezzetli olur.

  • Cevap: A

45. Sabah kahvaltısını yapan Ahmet’e annesi yumurta haşlamıştır. Kahvaltısında peynir, ekmek ve reçel de yiyen Ahmet, hangi besin gruplarından daha fazla tüketmiştir?

A) Protein – yağ
B) Karbonhidrat – yağ
C) Karbonhidrat – protein
D) Karbonhidrat – protein – yağ

  • Cevap: C
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 71[/syf]

46. Proteinlerin özellikleri ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

A) Vücudumuzda yapıcı ve onarıcı olarak görev yapan besindir.
B) Saçlarımızın ve tırnaklarımızın uzamasını sağlar.
C) Kırılan kemiklerimiz proteinler sayesinde daha hızlı iyileşir.
D) Tahıllarda bol miktarda bulunur.

  • Cevap: D

47. Besinleri dondurarak saklama yöntemi hakkında bazı bilgiler verilmiştir.
I. Dondurulacak besinler temiz ve taze olmalıdır.
II. Çözdürülen besinler kısa sürede tüketilmelidir.
III. Çözdürülen besinler yeniden dondurulabilir. Verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: B
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 72[/syf]

48. Aşağıda proteinlerle ilgili verilen ifadeleri dikkatlice okuyunuz. İfadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” harfinin bulunduğu yolu takip ederek ulaştığınız çıkışı boyayınız.

  • Cevap: 1. Çıkış

49. Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerde verilen bilgiler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” harfinin altındaki kutucuğu işaretleyiniz.

  • Cevap:

1. Alkol ve sigara kullanımı aile bütçesine zarar vermez. (Y)
2. Sigara yalnızca onu içen kişiye zarar verir. (Y)
3. Sigara içenlerin KOAH hastalığına yakalanma riski vardır. (D)
4. Az sayıda içilen sigaranın zararı olmaz. (Y)
5. Ülkemizde kapalı alanlarda sigara içmek yasaktır. (D)
6. Alkol içenlerde en fazla zarar gören organ akciğerdir. (Y)

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 73[/syf]

50. Aşağıdaki ifadeleri dikkatlice okuyunuz. İfadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” harfinin bulunduğu yolu takip ederek doğru sembolü işaretleyiniz.

  • Cevap: Yıldız

51. Mete ve Melih’in öğle yemeği öğünleri şekilde verilmiştir. Mete ve Melih’in beslenme tarzları ile ilgili verilen ifadelerin başına doğru ise “D”, yanlış ise “Y” harfini yazınız.

  • Cevap: 

(D) Mete öğününde, vitamin besin grubundan da almıştır.
(Y) Melih’in öğününde sadece karbonhidrat vardır.
(Y) Mete ve Melih sağlıklı ve dengeli beslenmektedir.
(D) Her ikisi de yapıcı ve onarıcı besin grubundan almıştır.

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 74[/syf]

52. Aşağıdaki cümlelerden; doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” harfini yazınız.

  • Cevap: 

(D) Besinler elde ettiğimiz kaynağa göre bitkisel ve hayvansal olmak üzere iki gruba ayrılır.
(Y) Vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılamak için ilk öncelikli olarak proteinler kullanılır.
(D) Fazla tüketilen karbonhidratlar, vücutta yağa dönüşerek şişmanlamamıza neden olur.
(Y) Mineraller de, karbonhidratlar gibi vücudumuzun enerji ihtiyacını karşılar.
(D) Vitaminler vücudumuzun direncini artırarak bizi hastalıklara karşı korur.
(D) Su ve mineraller vücudumuzda düzenleyici olarak görev yapar.
(Y) Nohut, kuru fasulye vb. kuru gıdalar içlerinde su barındırmaz.
(Y) Karbonhidratların vücutta, yapıcı ve onarıcı etkileri vardır.
(D) Fındık, badem ve zeytin bol miktarda yağ içerir.

53. Açıklamaları uygun olan besin içerikleriyle eşleştiriniz.

  • Cevap: 

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 75[/syf]

54. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D” yanlış olanların başına “Y” yazınız.

  • Cevap: 

(D) Canlıların yaşamını devam ettirebilmesi için beslenmeye ihtiyaçları vardır.
(D) Makarna, ekmek, pirinç gibi besinler vücudumuza enerji verir.
(Y) Proteinlerin canlıları soğuktan koruma özelliği vardır.
(Y) Aldığımız besinlerin paketlerinde Sağlık Bakanlığının izni olup olmadığına bakmalıyız.
(D) Yiyebileceğimiz kadar yemeği tabağımıza koyarsak israfı önleriz.
(D) “Dumansız hava sahası uygulaması” sigara içmeyenleri korumak için alınmış bir karardır.

55. Aşağıdaki besinleri, içerdikleri besin içeriklerinin altına yazınız.

  • Cevap: 

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 76[/syf]

56. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

  • Cevap: 

(D) Sağlığımız için yeterli ve dengeli beslenmeliyiz.
(Y) Tek çeşit beslenmek vücudumuz için yeterlidir.
(D) Fiziksel olarak ağır aktiviteler yaptığımızda daha çok enerjiye ihtiyaç duyarız.
(Y) Enerji ihtiyacımızı gidermek için en çok şekerli ve yağlı besinler tercih etmeliyiz.
(D) Obeziteden korunmak için sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmalıyız.
(D) İhtiyaç duyduğumuz vitamin ve minarellerin çoğunu sebze ve meyvelerden alabiliriz.

57. Besin içerikleri ve bunların öncelikli görevleri verilmiştir. Doğru eşleştirmeleri oklarla yapınız.

  • Cevap: 

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 77[/syf]

58. Aşağıdaki tabloda numaralandırılmış bazı besin maddeleri ve içerikleri verilmiştir.

  • Cevap: 

1. Karbonhidrat açısından zengin olan besinler hangileridir?

  • Cevap: 3, 5, 7, 10, 15

2. İçeriğinde yağ ve protein bulunduran besinler hangileridir?

  • Cevap: 1, 4, 8, 9, 11, 12, 14

3. Vücudumuzun büyük bir bölümünü oluşturan içerik hangisidir?

  • Cevap: 2

4. Kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlayan besinler hangileridir?

  • Cevap: 1, 6, 14

5. Protein bakımından zengin olan besinler hangileridir?

  • Cevap: 1, 4, 8, 9, 12

6. Vitamin bakımından zengin olan besinler hangileridir?

  • Cevap: 13

59. Besin grupları şekillerle öncelikli görevlerine göre sınıflandırılmıştır. Buna göre aşağıda verilen kelimelerden doğru olanlarını seçip bulmacaya yazınız.

  • Cevap:

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 78[/syf]

60. Kutucuklar içinde verilen kelimeleri uygun şekilde yerleştiriniz.

  • Cevap: 

1-Makarna, pilav ve ekmek karbonhidratlar grubundadır.
2- Yapıcı ve onarıcı besin grubu, yaraların hızlı kapanmasında etkilidir.
3-Vücudumuzun temel sıvı ihtiyacını oluşturan su düzenleyici olarak görev yapar.
4-Protein besin grubuna örnek olarak yumurta verilebilir.

61. Bulmacada verilen boşlukları uygun kelimelerle tamamlayınız.

  • Cevap: 

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 79[/syf]

62. Gıda mühendisleri besinlerin içerisinde bulunan protein, karbonhidrat ve yağ içeriklerini tespit etmek için bazı sıvılar kullanırlar. Bu sıvılardan biri kahve renkli olan “lügol” dür.
Lügolden birkaç damla alınıp proteince zengin bir besine damlatılarak ısıtıldığında sıvının damladığı alan sarı renge dönüşür.
Lügolden birkaç damla alınarak karbonhidratça zengin bir besine damlatıldığında sıvının damladığı alan mavi – mor bir renge dönüşür.
Gıda mühendisi çalışma yaparken bir besinin içeriğini bilmediğini fark etmiştir. Bunun için lügol kullanarak besinde karbonhidratların mı proteinlerin mi çok olduğunu bulmak istemektedir.
Bu besinin A, B ve C noktalarından örnek alarak lügol damlatmış ve besinin lügol damlattığı bölümlerinin mavi- mor renk aldığını görmüştür.

I, II ve III. soruları yukarıda verilen metne göre yanıtlayınız.

I. Besinde hangi tür besin içeriğinden daha fazla bulunmaktadır?

  • Cevap: Karbonhidrat

II. Besine lügol damlatılırken neden 3 farklı bölge seçilmiştir?

  • Cevap: Doğru ölçüm yapmak için, tek bölgeden alınan örnek doğru sonuç vermeyebilir.

III. Aşağıda verilen besinlere lügol damlatılarak biraz ısı verildiğinde hangileri sarı renk alır? Besinleri yuvarlak içine alarak işaretleme yapınız.

  • Cevap: 

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 80[/syf]

63. Aşağıdaki besinlerin her birinin ait olduğu kategoriyi işaretleyiniz. (Her satırda bir daireyi işaretleyiniz.)

  • Cevap: 

64. Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları uygun kelimelerle tamamlayınız.

  • Cevap: 

• Sigara kullanımı en çok akciğere zarar verir.
• Alkol kullanımı en çok karaciğere zarar verir.
• Sigara içmediği hâlde sigara dumanından zarar gören kişilere pasif içici denir.
• Alkollü araç kullanan kişiler trafik kazalarına neden olabilir.

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 81[/syf]

65. Fatih’in kırık kolunun iyileşmesi için yemesi gereken sağlıklı besinlerin resimlerini oklarla masasına götürünüz.

  • Cevap: 

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 82[/syf]

66. Açıklamaları verilen besin içeriklerinin adlarını ilgili kutucuklara yazınız.

  • Cevap: 

Vücudumuzun direncini artırarak bizi hastalıklara karşı korur. Vitamin
Saçlarımızın ve tırnaklarımızın uzamasını ve kırılan kemiklerimizin hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. Protein
Kemiklerimizin, dişlerimizin, kaslarımızın ve organlarımızın düzenli çalışmasını sağlar. Mineral
Tüm yiyeceklerin içerisinde bulunur. Su
Vücudumuzun enerjiye ihtiyacı olduğunda ilk önce kullanılan besin grubudur. Karbonhidrat
Organlarımızı dış etkenlere karşı korur. Yağ

67. Suyun bütün besinlerde bulunduğu çıkarımını yapabileceğiniz ifadeleri maviye, bu çıkarımı yapamayacağınız ifadeleri ise kırmızıya boyayınız.

  • Cevap: 

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 83[/syf]

68. Zeynep ailesi ile birlikte alışveriş yapmaktadır. Sağlıklı ve doğal gıdalar alabilmeleri için dikkat etmeleri gereken noktalardan bazıları aşağıda verilmiştir. Buna göre eksik bırakılan alanları tamamlayınız.

  • Cevap: 

Paketin üzerinde üretim ve son kullanma tarihi olmalıdır.
Paketin üzerinde TSE damgası olmalıdır.
Besinler taze, doğal ve temiz olmalıdır.

69. Aşağıdaki bilgiler doğru ise yanındaki kutucuğa “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

  • Cevap: 

Dengeli beslenmek için ihtiyacımız olan besinleri yeterli miktarda almalıyız. (D)
En çok tüketilmesi gereken besinler yağlar ve tatlılardır. (Y)
Besinlerin tazeliğini uzun süre korunması için uygun koşullarda saklanması gerekir. (D)
Çözdürülen besinleri israf etmemek için tekrar dondurmalıyız. (Y)
Dondurulmuş ürünler alışverişte öncelikle tercih edilmelidir. (Y)
Mevsimine uygun meyve ve sebzeler tercih edilmelidir. (D)
Kuru baklagilleri nemli ortamda saklamalıyız. (Y)
Bozulan yiyecekleri kurutarak kullanmalıyız. (Y)
Bozulmaya yatkın besinler için paketleme son derece önemlidir. (D)
Besinleri kurutma, tuzlama ve dondurma gibi yöntemlerle saklayabiliriz. (D)

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 84[/syf]

70. Bazı besinler ve altlarında numaraları verilmiştir. Aşağıdaki kişilerin sepetlerine koymaları gereken besinlerin numaralarını, kutulara yazınız.

  • Cevap: 

2-3-10-11
4-5-8-9
1-6-7-12

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 85[/syf]

71. Besinlerin altındaki kutuların içerisine örnekteki gibi besin piramidinin kaçıncı basamağında yer aldığını yazınız.

  • Cevap: 

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 86[/syf]

72. Aşağıdaki boşluklara uygun kelimeleri yazınız.

  • Cevap: 

• Besinleri kızartmak yerine haşlayarak tüketmeliyiz.
• Meyve ve sebzeleri mevsiminde yemeliyiz.
• Taze ve doğal besin, içinde bulundurduğu vitamin ve mineralleri kaybetmemiş besindir.
• Paketlenmiş ürünlerin ambalajının sağlam olmasına dikkat etmeliyiz.
• Dondurulmuş besinleri çözüldükten sonra tekrar dondurmamalıyız.

73. Aşağıdaki ifadeleri doğru ve yanlış olma durumlarına göre işaretleyiniz. işaretlediğiniz bu harfleri şifre kutusuna sırasıyla yazarak şifreyi çözünüz.

  • Cevap: O B E Z İ T E
[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 87[/syf]

Aşağıdaki cümleleri besin piramidine göre tamamlayınız.

  • Cevap: 

En çok tüketilmesi gereken besin grubu tahıllardır.
En az tüketmemiz gereken besin grubu yağ ve şekerlerdir.
Süt ve süt ürünlerini, yağ ve şekerlerden daha çok tüketmeliyiz.
Et ürünlerini, meyve ve sebzelerden daha az tüketmeliyiz.

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 88[/syf]

75. Damla, aşağıda verilen besin piramidinden yararlanarak ailesi için menü hazırlayacaktır. Ona yardımcı olmak için menüleri dengeli beslenme kurallarını dikkate alarak yazınız.

  • Cevap: 

Kahvaltı: Yumurtalı ekmek; ballı süt, zeytin, peynir, vişne reçeli, domates, salatalık
Öğle Yemeği: Izgara köfte, mevsim salata, ayran, elma, ekmek
Akşam Yemeği: Zeytinyağlı fasulye, pilav, salata, yoğurt

[syf]4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 2. Ünite Sayfa 89[/syf]

76. Aşağıdaki boşlukları kutularda verilen sözcüklerden uygun olanları ile tamamlayınız.

  • Cevap: 

1. Sigara içmek kan dolaşımını olumsuz etkilediği için kalp krizi riskini arttırır.
2. Alkol karaciğer, beyin ve sinirlere zarar verir.
3. Sigarada bulunan nikotin bağımlılığa yol açar.
4. Trafik kazalarının nedenlerinden biri alkollü araç kullanmaktır.
5. Sigara içen birinin yanında bulunan kişi pasif içicidir.
6. Alkol yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserine neden olur.
7. Alkol midenin yapısını bozarak sindirim sistemi hastalıklarına neden olur.
8. Alkol ve sigara aile bütçesine zarar verir.
9. Aşırı alkol kullanan kişilerin görme , algılama, konuşma gibi yetenekleri yavaşlar.

Alkol ve sigaranın zararları ile ilgili siz de aşağıya bir cümle yazınız.

  • Cevap: Ağız kokusu yapar, diş ve diş eti hastalıklarına yol açar.

77. Aşağıdaki ifadeleri doğru ve yanlış olma durumlarına göre işaretleyiniz. işaretlediğiniz bu harfleri şifre kutusuna sırasıyla yazarak şifreyi çözünüz.

  • Cevap: S A Ğ L I K L I Y I Z

4. Sınıf Çalışma Kitabı Fen Bilimleri 2. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry