Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı SDR Dikey Sayfa 52-53-54 Cevapları

[giris]5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 52-53-54 Cevapları ve Soruları[/giris]

[syf]5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 52[/syf]

2. ÜNİTE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

A. Aşağıdaki cümleleri okuyarak doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

  • Cevap:

1. (D) Çiçekli bitkilerde bulunan çiçek, bitkinin üreme organıdır.
2. (Y) Kuşlar, yavrularını doğurur.
3. (Y) Mikroskobik canlıların tamamı zararlıdır.
4. (D) Bazı şapkalı mantarlar zehirlidir.
5. (D) Yoğurt oluşumu, yararlı bakteriler tarafından gerçekleşir.
6. (Y) Tek hücreli mantarların tamamı zararlıdır.
7. (D) Kuşlar, yumurta ile çoğalır.
8. (D) Balıklar, omurgalılar sınıfında yer alır.

B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere, kutucuklarda verilen sözcüklerden uygun olanı yazınız. 

  • Cevap:

1. Genelde kök, gövde gibi yapıların yeterince gelişmediği bitki grubuna çiçeksiz bitkiler denir.
2. Vücutlarında kemik ve kıkırdak gibi sert yapıların bulunduğu iskelete sahip canlılara omurgalı hayvanlar denir.
3. Sütten yoğurt yapımında mikroskobik canlılar yararlanılır.
4. Mantarlar küf, şapkalı, parazit ve maya mantarları olmak üzere dörde ayrılır.
5. Mikroskobik canlılara amip öglena, paramesyum ve bakteriler örnek olarak verilebilir.
6. İnsan sağlığı açısından, parazit mantarlarla mücadelede hijyen çok önemlidir.
7. Çiçekli bitkiler genelde kök, gövde, yaprak ve çiçek gibi yapılardan oluşur.
8. Suda veya karada yaşayabilen, vücutlarının dış kısmı pullarla kaplı ve yumurta ile çoğalan canlı grubu sürüngenlerdir.

[syf]5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 53[/syf]

C. Aşağıda verilen çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki bitkilerin hangisi çiçekli bitkilere örnek olarak verilebilir?
A) Eğrelti otu
B) Atkuyruğu
C) Su yosunu
D) Elma

  • Cevap: D

2. Bir canlının özellikleri şu şekildedir:
I. Omurgaya sahiptir.
II. Yumurta ile çoğalır.
III. Vücudu pullarla kaplıdır.
Yukarıda özellikleri verilen canlı aşağıdakilerden hangisi olabilir?

  • Cevap: B

3. Çiçekli bitkilerde kök, gövde, yaprak ve çiçek gibi organlar bulunur. Yaprağın görevi besin üretmek, terleme ve solunum yapmaktır. Emel Hanım, sarma yapmak için bahçelerinde bulunan üzüm bitkisinin yapraklarının bir kısmını toplamıştır. Yaprakları toplanan üzüm bitkisiyle ilgili besin üretme, solunum ve terleme olayları için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

  • Cevap: B

4. Aşağıda mantarlarla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Şapkalı mantarların tümü besin olarak tüketilebilir.
B) Bazı türleri el ve ayaklarda kaşıntı oluşturur.
C) Bazı türleri mikroskop ile görülebilir.
D) Yararlı ve zararlı çeşitleri vardır.

  • Cevap: A

5. Aşağıda mikroskobik canlılar için verilen özelliklerden hangisi yanlıştır?
A) Gözle görülemeyecek kadar küçük yapıdadır.
B) Bazı türleri, insan sağlığı için tehlike oluşturur.
C) Bazı türleri, insan sağlığına yarar sağlar.
D) Mikroskobik canlılar, bitkilere örnek olarak verilebilir.

  • Cevap: D

[syf]5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 54[/syf]

6. Mantarlarla ilgili;
I. Besinlerin küflenmesine neden olur.
II. İnsan sağlığını olumlu etkileyen türleri parazit mantarlardır.
III. Şapkalı mantarların tamamı faydalıdır. yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) II ve III

  • Cevap: A

7. Aşağıdaki seçeneklerde verilen hastalıklardan hangisi mantarların neden olduğu bir hastalıktır?
A) Kolera
B) Nezle
C) Saçkıran
D) Verem

  • Cevap: C

8. Çiçekli bir bitkide bitkinin dik durmasını ve su, besin ve minarellerin bitkinin diğer taraflarına taşınmasını sağlayan yapı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kök
B) Gövde
C) Yaprak
D) Çiçek

  • Cevap: B

9. Aşağıda bir canlı türüne ait bazı özellikler verilmiştir:
I. Vücutları nemli bir yapıdadır.
II. Yumurta ile çoğalır.
III. Gelişme aşamasında başkalaşım geçirir.
Özellikleri verilen canlı grubu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kurbağalar
B) Kuşlar
C) Memeliler
D) Sürüngenler

  • Cevap: A

10. Aşağıda verilen hayvanlardan hangisi omurgasız canlılar arasında yer almaz?
A) Sinek
B) Köstebek
C) Solucan
D) Kelebek

  • Cevap: B

11. Yukarıda görseli verilen karayosunu gibi çiçeksiz bitkilerin yapısında aşağıdakilerden hangisi kesinlikle bulunmaz?
A) Çiçek
B) Gövde
C) Kök
D) Yaprak

  • Cevap: A

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı SDR Dikey Yayınları Sayfa 52-53-54 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap