Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Sayfa 71-72-73-74-75-76 Cevapları

[giris]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Yayıncılık Sayfa 71-72-73-74-75-76 Cevapları ve Soruları[/giris]

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 71[/syf]

A. Aşağıdaki soruları, karışık şekilde verilen harfleri bir araya getirerek örnekteki gibi cevaplayınız.

1. Göğüs boşluğunda yer alan solunum organımızın adı nedir?

  • Cevap: AKCİĞER

2. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan kan hücrelerine ne denir?

  • Cevap: KAN PULCUKLARI

3. İstemli olarak çalışan kas türünün adı nedir?

  • Cevap: ÇİZGİLİ KAS

4. Proteinlerin kimyasal sindiriminin başladığı organ hangisidir?

  • Cevap: MİDE

5. Hareket yeteneği olmayan eklem türüne ne denir?

  • Cevap: OYNAMAZ EKLEM

6. Safra sıvısının üretildiği organın adı nedir?

  • Cevap: KARACİĞER

7. Yağların kimyasal sindiriminin başladığı ve sona erdiği organın adı nedir?

  • Cevap: İNCE BAĞIRSAK

8. Toplardamarlarla atardamarları birleştiren damarlara ne ad verilir?

  • Cevap: KILCAL DAMARLAR

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 72[/syf]

B. Aşağıdaki görsellerde verilen yapı ve organların isimlerini ve görevlerini defterinize yazınız.

  • Cevap:

1. İskelet: Vücudumuza şekil verir. Vücudumuzun dik durmasını sağlar. İç organlarımızı dış etkilerden korur. Kan hücreleri üretir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu mineraller depo eder. Kaslarla birlikte hareketin gerçekleşmesini sağlar.
2. Mide: Yapısındaki kasların kasılıp gevşeme hareketiyle besinlerin fiziksel sindirimini, mide öz suyunun içindeki enzimlerle proteinlerin kimyasal sindirimini sağlayan organımızdır.
3. Karaciğer: Salgıladığı safra sıvısıyla yağların fiziksel sindirimini gerçekleştiren organımızdır.
4. Böbrekler: Kanımızda bulunan fazla suyun, tuzun ve ürenin süzüldüğü ve idrarın oluştuğu organdır.
5. Kalp: Kanı vücuda pompalamakla görevli organımızdır.
6. Akciğerler: Havadaki oksijenin vücudumuza alınması, yaşamsal faaliyetlerimiz sonucunda oluşan karbondioksidin vücudumuzdan uzaklaştırılmasını sağlayan organımızdır.

C. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Kalp, kalın bağırsak ve kollarımızda ne tür kaslar bulunur?

  • Cevap: Kalpte kalp kası, kalın bağırsakta düz kas, kollarımızda ise çizgili kas bulunur.

2. Karaciğerin sindirimdeki görevi nedir?

  • Cevap: Safra sıvısı salgılar. Bu sıvı bir kanalla ince bağırsağa gönderilir. Safra sıvısı ince bağırsakta yağların fiziksel sindirimini sağlar.

3. Kan hücreleri nelerdir? Kan hücrelerinin görevlerini açıklayınız.

  • Cevap: Alyuvarlar, akyuvarlar ve kan pulcukları kan hücreleridir. Alyuvarlar vücudumuzdaki yapı ve organlara oksijen taşınmasını, bu yapı ve organlarda oluşan karbondioksidin vücuttan uzaklaştırılmak üzere ilgili organlara taşınmasını sağlar. Akyuvarlar vücudumuzu hastalık yapıcı mikroplardan korurlar. Kan pulcukları vücutta bir damar zedelendiğinde kanın pıhtılaşmasını sağlar.

4. Dış ortamdan aldığımız hava, vücudumuzda sırayla hangi organlardan geçer?

  • Cevap: Burun, yutak, gırtlak, soluk borusu, akciğerler

5. Akciğerler ve derinin boşaltımdaki görevi nedir?

  • Cevap: Akciğerler, soluk verme esnasında su buharı ve karbondioksidi vücuttan uzaklaştırır. Deri, terlemeyle su ve tuzun fazlasını vücuttan uzaklaştırır.

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 73[/syf]

Ç. Aşağıdaki kavram haritasındaki boş bırakılan kutucukları uygun ifadelerle tamamlayınız.

  • Cevap:

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 74[/syf]

D. Aşağıda verilen numaralandırılmış yapı ve organların hangi sistemde yer aldığını belirleyiniz. Yapı ve organların başındaki numaraları, tablodaki uygun kutucuklara yazınız. Bazı yapıların birden fazla sistemde bulunabileceğini unutmayınız.

  • Cevap:

Destek ve hareket sistemi: 1,8, 11, 13, 19
Sindirim sistemi: 10, 12, 14, 16, 17
Dolaşım sistemi: 2, 5, 7
Solunum sistemi: 4, 15, 17, 18, 20
Boşaltım sistemi: 3, 6, 9

E. Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Fen bilimleri dersi öğretmeni anlatacağı bir konu için sınıfa, üç organa ait aşağıdaki görselleri getiriyor. Buna göre öğretmenin anlatacağı konu aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Kimyasal sindirimin gerçekleşmesini sağlayan organlar
B) Yapısında çizgili kas bulunan organlar
C) Solunum sistemi organları
D) Atık maddeleri vücudumuzdan uzaklaştıran organlar

  • Cevap: A

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 75[/syf]

2. Aşağıdaki olaylardan hangisi bir yönüyle diğerlerinden farklıdır?

A) Karbonhidratların tükürük sıvısındaki enzimlerle etkileşimi
B) Proteinlerin mide öz suyundaki enzimlerle etkileşimi
C) Yağların ince bağırsakta, pankreas öz suyundaki enzimlerle etkileşimi
D) Yağların ince bağırsakta safra sıvısıyla etkileşimi

  • Cevap: D

3. Yandaki görsellerde vücudumuzda bulunan bazı kemikler verilmiştir. Bu kemiklerin ortak özelliği, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru verilmiştir?

A) Yapılarında oynamaz eklemler bulu nur.
B) Yapılarındaki eklemlerin hareket yetenekleri sınırlıdır.
C) Yapılarında oynar eklemler bulunur.
D) Yassı kemiklerdir.

  • Cevap: C

4. 6B sınıfı öğrencilerinden Simge ve Alper vücudumuzda bulunan yapılardan biriyle ilgili olarak yukarıdaki bilgileri veriyorlar. Simge ve Alper aşağıdakilerden hangisiyle ilgili bilgi vermiştir?

A) Kan pulcukları
B) Alyuvarlar
C) Diyafram
D) Akyuvarlar

  • Cevap: B

5. Kanında A ve Rh proteinleri bulunan bir kişinin kan grubu aşağıdakilerden hangisidir?

A) A Rh (+)
B) AB Rh (-)
C) A Rh (-)
D) 0 Rh (+)

  • Cevap: A

6. Yandaki fotoğrafta bir insanın koşma anı verilmiştir.
Bu insanın koşma anında;
I. Dolaşım
II. Solunum
III. Destek ve hareket
sistemlerinden hangileri birlikte görev yapar?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: D

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Anadol Yayıncılık Sayfa 76[/syf]

Bu ünitede yaptığınız çalışmalar ve öğrendiğiniz bilgilerle ilgili aşağıda bir form verilmiştir. Bu formdaki soruları cevaplayınız.

1. Bu ünitede neler öğrendiniz?

  • Cevap: Kan grupları, vücudumuzun sistemleri hakkında bilgiler öğrendik.

2. Bu ünitede hangi konular ilginizi çekti?

  • Cevap: Biz bu ünitede vücudumuzda yer alan organların işlevlerini öğrendik.

3. Bu ünitede başarılı olduğunuz konular hangileriydi?

  • Cevap: Özellikle vücudumuzda yer alan organların işlevleri konusunda başarılı olduğumu düşünüyorum.

4. Bu ünitede öğrendiğiniz bilgilerden size ilginç gelen hangisiydi?

  • Cevap: Kana neden ihtiyacımızı anlatmak, kan bağışı, vücudumuz nasıl korumamız gerektiği bir bilgiler hayatımız boyunca bizlere yardım edecektir.

5. Bu ünitede öğrendiğiniz bilgileri hayatınızın hangi alanlarında kullanabilirsiniz?

  • Cevap: Sağlıklı yaşama, sağlıklı beslenme, zararlı maddeler hakkında bilgi edinme gibi konularda yararlanacağım bilgiler edindim.

6. Bu ünitede hangi konuları anlamakta zorlandınız? Bu konularla ilgili aklınıza takılan soruları ders öğretmeninize sorunuz.

  • Cevap: Zorlandığım herhangi bir konu olmadı. Çünkü bu durumda evvelcevap ailesi hep yanımda oldu.

7. İlerleyen yaşlarda bu ünitede öğrendiğiniz konulara ilişkin bir meslek seçmeyi ister misiniz? Bu hangi meslek olabilir?

  • Cevap: Sağlık sektöründe çalışmayı, diyetisyen, sağlık uzmanı veya doktor, hemşire olmayı isterdim.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Anadol Yayınları Sayfa 71-72-73-74-75-76 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
0
0
0
0
0
0
0

Yorum Yap