Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147-148-149

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 147-148-149 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 147-148-149

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 147[/syf]

Konu Değerlendirme 3

A. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D” yanlış olanların başına “Y” harfi yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğru biçimlerini altlarındaki yerlere yazınız.

  • Cevap:

(D) 1. Yalıtım için kullanılan bazı maddelerin yapısında hava vardır.
(Y) 2. Termoslar ısı iletimi sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.
(D) 3. Maddeleri oluşturan tanecikler arasında boşluk fazla ise ısı iletimi yavaş olur.
(D) 4. Binalara ısı yalıtımı yaptırmak, aile ve ülke ekonomisine büyük yarar sağlar.
(D) 5. Tencere, tava, çaydanlık gibi mutfak eşyalarının gövde kısımları iletken maddelerden yapılmıştır.

B. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.

iletimi / yalıtımı hızlandırdığı / yavaşlattığı gaz / katı yalıtan / ileten yalıtkanı / iletkeni

  • Cevap:

1. Bazı maddeler ısı akışını yavaşlattığı için ısı yalıtkanı olarak adlandırılır.
2. Binalarımızda kullandığımız yalıtım malzemeleri ısı yalıtkanı olarak kullanılan maddelerdir.
3. Penceredeki çift cam arasında kalan hava ısı yalıtımı sağlar.
4. Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni denir.
5. Taneciklerin titreşim hareketi yaparak ısıyı iletmesi en zor gaz maddelerde gerçekleşir.

C. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ısı kaybının neden olduğu ekonomik zararları azaltmak için önlemler almaya karar verdiğini açıkladı. Sizin bu konudaki olası önerilerinizden bir tanesinin olası sonuçlarını, altı şapkanızı istediğiniz sırayla takarak düşününüz. Düşüncelerinizi aşağıdaki gibi bir tablo yaparak defterinize not ediniz (Şapkaların renkleri, altlarında yazılan bakış açılarını ifade etmektedir.).

  • Cevap:

Tarafsız: Halkın bazısı dinledi bazısı dinlemedi.

İyimser: Halk dinleyecek tedbir alacak ısı kaybı önlenecek

Duygusal: Halkımız bence zekidir. Dinlerse yapacaktır.

Yaratıcı: Gelen halka ikramlarda bulunulmalı

Karamsar: Bence halk bu tür bilgilendirme toplantılarına katılmaz bile.

Değerlendiren: Başarılı olabilecek fikir gibi duruyor.

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 148[/syf]

. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Lokanta işletmeciliği yapan Mehmet Bey, yaptığı yemeklerin soğumadan müşterilerine ulaşmasını istiyor. Bu durumda, Mehmet Bey grafikte ısı iletkenliği gösterilen malzemelerden hangisi ile üretilmiş kabı satın almalıdır?

A. K
B. L
C. M
D. N

  • Cevap: D

2. Bir kişi boyutları aynı, sıcaklıkları eşit, metal ve tahta levhalara şekildeki gibi basıyor. Metal levhanın, tahta levhaya göre daha soğuk hissedilmesi aşağıdakilerden hangisi ile en iyi açıklanır?

A. Tahtadan, ayağımıza daha hızlı ısı akışı olur.
B. Metalden, ayağımıza daha hızlı ısı akışı olur.
C. Ayağımızdan, metale daha hızlı ısı akışı olur.
D. Ayağımızdan tahtaya daha hızlı ısı akışı olur.

  • Cevap: C

3. Farklı maddelerden yapılmış aynı büyüklükteki bardaklardan her birine eşit miktarda kaynamış su konuluyor. Bu bardaklar orta kısımlarından tutulup taşınırken hangisinin sıcaklığından daha çabuk etkilenilir?

A. Alüminyum bardak
B. Plastik bardak
C. Cam bardak
D. Köpük (strafor) bardak

  • Cevap: A

4. Konutunun dış cephesine yalıtım yaptırmak isteyen Yüksel Bey’in, tablodaki malzemelerden hangisini kullanması en doğru olur?

A. Taş yünü
B. Ahşap
C. Plastik köpük
D. Silikon yünü

  • Cevap: D
[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 149[/syf]

5. Yukarıdaki şemada ısı yalıtımı yapılmış konut için yazılan numaralandırılmış ifadelerden hangisi yanlıştır?

A. I
B. II
C. III
D. IV

  • Cevap: C

6. Yukarıdaki tabloda ısı yalıtım malzemelerine ait özellikler yer almaktadır. Bu tabloya göre dış cephe yalıtımı için hangi malzemenin seçimi daha uygun olur?

A. X
B. Y
C. Z
D. T

  • Cevap: D

7. Cem’in sipariş verdiği sıcak yemeğin yandaki fotoğrafta gösterilen kapta getirilmesi, kabın aşağıdaki özelliklerinden hangisi ile en iyi açıklanır?

A. Hafif olması
B. Sağlığa uygunluğu
C. Isı yalıtkanı olması
D. Ucuzluğu

  • Cevap: C

D. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Farklı maddelerden yapılmış kutular içerisine özdeş tencerelerle aynı yemekten eşit sıcaklık ve miktarlarda konuluyor. Aynı ortamda bekletilen kutuların belirli bir süre içerisindeki sıcaklık değişimleri, grafikteki gibi olduğuna göre;

a. Hangi kutunun ısı yalıtımı daha iyidir?

  • Cevap: II

b. II numaralı kutu hangi malzemeden üretilmiş olabilir?

  • Cevap: İyi ısı yalıtkanı malzemeden

c. IV numaralı kutu hangi malzemeden üretilmiş olabilir?

  • Cevap: Isı iletkeni malzemeden

2. Mukaddes Hanım şekildeki tencere ile yemeğini yaparken aşağıdaki işlemleri gerçekleştirmiştir.
I. Tencerenin metal kısmını ocağın üzerine koyarak yemeği ısıtmaya başlamıştır.
II. Tahta kaşık ile yemeği karıştırmıştır.
III. Kapağı plastik kısmından tutarak açmıştır.
IV. Kulpundan tutarak tencereyi ocağın üstünden almıştır.
Mukaddes Hanım’ın I, II, III ve IV numaralarda gerçekleştirdiği olayları maddelerin ısı iletkenliğinden ya da ısı yalıtkanlığından faydalanma durumuna göre yazınız.

  • Cevap:

I. işlem➜ ısı iletkenliğinden faydalanılmıştır
II. işlem.➜ ısı yalıtkanlığından faydalanılmıştır
III. işlem.➜ ısı yalıtkanlığından faydalanılmıştır
IV. işlem.➜ ısı yalıtkanlığından faydalanılmıştır

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Sevgi Yayınları Sayfa 147-148-149  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry