Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175-176

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 175-176 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 175-176

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 175[/syf]

Konu Değerlendirme 2

A. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.

yansıma / titreşim katılara / gazlara madde / enerji hızlı / yavaş

  • Cevap:

1. Şiddetli bir gök gürültüsünün camları titreştirmesi sesin bir enerji türü olduğunu ve hareket enerjisine dönüştüğünü gösterir.
2. Gök gürültüsünün şimşek çaktıktan sonra duyulması, sesin ışıktan daha yavaş yayıldığını gösterir.
3. Ses, titreşim sonucu oluşur.
4. Ses, sıvılarda katılara göre daha yavaş yayılır.

B. Aşağıdaki soruların cevaplarını boşluklara yazınız.

1. Uzayda geçen bilim kurgu filmlerinde kahramanlar kendilerinden uzakta gerçekleşen bir patlamayı aynı anda görür ve duyar. Burada yapılan iki bilimsel hata nedir? Açıklayınız.

  • Cevap:

1- Işık ve ses aynı anda görülüp duyulmaz.
2- Ses boşlukta yayılmaz.

2. Bazı opera sanatçıları şarkı söylerken çıkardıkları sesle cam bardakları çatlatabilmektedir. Bu olayı nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Ses enerjisi hareket enerjisine dönüşür.

3. Ses boşlukta yayılmaz. Neden?

  • Cevap: Sesin yayılabilmesi için maddesel ortama ihtiyacı vardır.

4. Sesin bir tür enerji olduğunu nasıl kanıtlarsınız?

  • Cevap: Ses enerjisinin etraftaki nesneleri titreştirmesiyle anlayabiliriz.

5. Işık ve sesin süratini karşılaştırabileceğiniz, günlük yaşantınızda fark ettiğiniz bir örnek veriniz?

  • Cevap: Havai fişek patladıktan sonra önce ışığı görüp sonra sesini duymamız.

6. Bir çiftçi, tarlasını telle çevirmek için tarlasının etrafına demir kazıklar çakıyor. Tarlanın eve uzaklığı 340 m’dir. Babasını evden izleyen çocuk, çekicin sesini babası çekici kazığa vurunca mı yoksa daha sonra mı duyar? Neden?

  • Cevap: Işığın sürati sesin süratinden fazla olduğu için çekicin önce vurulduğunu görür sonra sesini duyar.

7. Selin ve Cihan denizde yüzerlerken 300 m ileriden yarış yapan deniz motorları geçiyor. Bu sırada suyun dibine dalan Selin’in kafası suyun içinde, Cihan’ın kafası ise suyun üzerindedir. Selin ve Cihan deniz motorlarının seslerini aynı mı yoksa farklı mı duyarlar? Neden?

  • Cevap: Farklı duyarlar. Çünkü ses, suda ve havada farklı süratlerle yayılır.
[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 176[/syf]

C. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Emre, elindeki kovanın arka tarafına kuvvetlice vurduğunda kâğıt bardakların devrildiğini görür. Emre’nin yaptığı bu etkinlik aşağıdakilerden hangisi ile açıklanır?

A. Işığın sürati, sesin süratinden fazladır.
B. Sesin şiddeti ile sesin sürati aynıdır.
C. Ses, bir enerji türüdür.
D. Ses, farklı ortamlarda, farklı işitilir.

  • Cevap: C

2. Aşağıdaki olaylardan hangisi sesin süratinin ışığın süratinden daha az olduğunu anlatan bir örnek değildir?

  • Cevap: C

3.
I. Çelik levha
II. Havuzdaki su
III. Hava
IV. Uzay
Sesin en hızlı ve en yavaş yayıldığı ortamlar sırasıyla hangi numaralarda verilmiştir?

A. IV – II
B. III – IV
C. I – III
D. I – IV

  • Cevap: C

4.
I. Farklı ses kaynaklarından çıkan sesler farklıdır.
II. Gaz ve sıvı ortamlarda ses iletimi olmaz.
III. Aynı ses farklı ortamlarda farklı işitilir.
Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. Yalnız II
C. I ve II
D. I ve III

  • Cevap: D

5. Deniz kenarında kıyıya vuran dalgaların sesi aşağıdaki ortamların hangisinde en şiddetli şekilde duyulur?

A. Deniz kıyısından biraz uzaktaki ağaçların arkasında
B. Deniz kenarındaki kumlara kulağımızı dayayınca
C. Denizde suya dalınca
D. Deniz kenarında yürürken

  • Cevap: B

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Sevgi Yayınları Sayfa 175-176  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap