Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 209-210

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 209-210 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 209-210

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 209[/syf]

Konu Değerlendirme 1

A. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğru biçimlerini altlarındaki boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap:

(Y) 1. Beyin ve omurilik soğanı, çevresel sinir sistemini oluşturur.
(Y) 2. İnsülin hormonu kandaki şeker miktarını artırır.
(D) 3. Beyincik, vücudumuzun hareket ve denge merkezidir.
(D) 4. Hipofiz bezi, iç salgı bezleri ile sinir sistemi arasındaki uyumu sağlar.
(Y) 5. Omurilik soğanı, duyu organlarını kontrol eder.

B. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.

• tiroit / tiroksin
• adrenalin / insülin
• ruhsal / bedensel
• omurilik / omurilik soğanı
• beyin / beyincik

  • Cevap:

1. Ergenlik döneminde erkeklerde sesin kalınlaşması, bedensel değişimlere örnektir.
2. Soluk borusunun iki yanında, gırtlağın üstünde tiroit bezi bulunur.
3. Kandaki şeker miktarı arttığı zaman insülin hormonu salgılanır.
4. Vücutta refleks hareketlerini omurilik kontrol eder.
5. Vücudumuzun dengesini beyincik sağlar.

C. Aşağıdaki soruları kısaca cevaplandırınız.

1. Tuttuğu takımın futbol maçını televizyonda izleyen Emre, takımı gol atınca çok heyecanlanmıştı. Bu durum Emre’nin vücudundaki hormonlardan hangisinin artmasına yol açmış olabilir?

  • Cevap: Adrenalin

2. Trafik kazası geçiren bir kişinin kazadan sonra yürürken dengesini sağlamakta zorlandığı, ancak kemiklerinde herhangi bir hasarın olmadığı gözlenmiştir. Buna göre, bu kişinin hangi organı zarar görmüş olabilir?

  • Cevap: Beyincik

3. Oturan bir insanın diz kapağına sertçe vurulursa bacağı öne doğru hızla hareket eder. Bu durumun oluşmasını kontrol eden merkezî sinir sistemi organı ve oluşan tepkinin adı nedir? Yazınız.

  • Cevap: Omurilik – Refleks

4. Çocukluktan ergenliğe geçişte kız ve erkek çocukların vücutlarında gerçekleşen benzer değişimler hangileridir? Yazınız.

  • Cevap: Sivilce çıkması, boy ve kilo artışı, deride yağlanma, organlarda kıllanma vb. cevaplar kabul edilir.
[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 210[/syf]

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Sindirim, solunum, dolaşım gibi işlevleri yerine getiren iç organların çalışmasını denetler. Bu davranışları, görseldeki numaralandırılmış yapılardan hangisi gerçekleştirir?

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

  • Cevap: C

2. Bu görselde gerçekleşen olay ile ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

A. Omurilik tarafından gerçekleştirilir.
B. İstemli hareketleri kontrol eden organ tarafından gerçekleştirir.
C. Refleks hareketidir.
D. Bu olayı kontrol eden organ omurga kanalında bulunur.

  • Cevap: B

3. Bazı hormonların vücutta meydana getirdiği etkiler aşağıda verilmiştir.
• Çocukluk ve ergenlik döneminde vücudun büyümesini sağlar.
• Korku ve heyecan anında kalp atışını hızlandırır.
• Kan şekerinin normal değere düşürülmesini sağlar.
Buna göre, hangi seçenekteki hormona ait bir etki verilmemiştir?

A. Adrenalin
B. İnsülin
C. Büyüme
D. Tiroksin

  • Cevap: D

4. Zeynep, tablodaki soruların tümünü doğru cevapladığına göre numaralandırılmış yerlere aşağıdakilerden hangilerini yazmıştır?

A. Evet Hayır Evet
B. Hayır Hayır Hayır
C. Evet Evet Evet
D. Evet Evet Hayır

  • Cevap: D

5. Görselde verilen iç salgı bezi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A. Kan şekerini ayarlar.
B. Ergenlik hareketlerini kontrol eder.
C. Refleks hareketlerini kontrol eder.
D. Korku, heyecan, sevinç gibi durumlarda hormon salgılar.

  • Cevap: D

6. Aşağıdakilerden hangisi ergenlik döneminde, kız ve erkek bireylerde meydana gelen ortak bedensel değişimlerden değildir?

A. Deride yağlanma ve sivilce çıkması
B. Ses kalınlaşması
C. Büyüme ve kilo artışı
D. Vücuttaki kıl miktarında artış

  • Cevap: B

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Sevgi Yayınları Sayfa 209-210  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap