Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54-55-56

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 54-55-56 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54-55-56

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 54[/syf]

Konu Değerlendirme 2

A. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D” yanlış olanların başına “Y” yazınız. Yanlış olduğuna karar verdiğiniz ifadelerin doğrusunu altlarındaki yerlere yazınız.

  • Cevap:

(D) 1. Sindirim enzimleri, maddelerin kimyasal sindirime uğramasını sağlar.
(Y) 2. Safra salgısı, mide tarafından salgılanan bir enzimdir.
(D) 3. Yağların fiziksel (mekanik) sindirimi, safra salgısının yardımıyla ince bağırsakta gerçekleşir.
(D) 4. Enzimler, kimyasal sindirimi başlatma ve hızlandırmada etkili olur.
(Y) 5. Kalın bağırsakta bulunan ve villus denilen yapılar besin atıklarının dışarı atılmasını sağlar.

B. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.

  • Cevap:

1. Simidinizi dişlerinizle koparıp çiğnemeye başladığınızdaki işlem fiziksel sindirimdir.
2. Kimyasal sindirim besinlerin enzim yardımıyla çok küçük parçalara ayrılmasıdır.
3. Yağ, protein ve karbonhidratların sindirimi ince bağırsakta tamamlanır.
4. Küçük parçacıklar hâline getirilmiş besinler ince bağırsaktan emilerek kana geçer.
5. Karaciğerde salgılanan safra salgısı ince bağırsağa gelir.

C. Aşağıdaki soruların cevaplarını her kutucuğa bir harf gelecek şekilde yazınız.

1. Ağzımızdaki bezler tarafından hangi salgı salgılanır?

  • Cevap: Tükürük

2. Ağzımızda parçalanan besinler hangi organ aracılığı ile yemek borusuna geçer?

  • Cevap: Yutak

3. Sindirilmiş besin parçacıklarının ince bağırsaktan kana geçişine ne ad verilir?

  • Cevap: Emilim

4. Su, mineral ve vitaminlerin son emiliminin gerçekleştiği organ hangisidir?

  • Cevap: Kalın bağırsak
[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 55[/syf]

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Aşağıdakilerden hangisi sindirim sistemi modeli üzerinde okla gösterilen üç organın ortak özelliği değildir?

A. Fiziksel sindirim gerçekleştirir.
B. Kimyasal sindirim gerçekleştirir.
C. Yapısında enzim bulunur.
D. Emilim gerçekleştirir.

  • Cevap: D

2. Yukarıdaki şema sindirim sisteminde gerçekleşen olaylar dikkate alınarak tamamlandığında II numaralı özellik yerine hangisi yazılabilir?

A. Emilimi gerçekleştirir.
B. Fiziksel sindirim gerçekleştirir.
C. Kimyasal sindirim gerçekleştirir.
D. Sindirim atıklarını kısa süre depolar.

  • Cevap: A

3. Karbonhidratın, yağın ve proteinin kimyasal sindiriminin birlikte gerçekleştiği organ ile ilgili;
I. Sindirim sisteminin en uzun bölümünü oluşturur.
II. Besinleri kasılıp gevşeme hareketi ile sindirime uğratır.
III. Emilimin gerçekleştiği yerdir.
yargılarından hangileri doğrudur?

A. Yalnız I
B. I ve II
C. I ve III
D. I, II ve III

  • Cevap: C

4. Şemada yağın ince bağırsakta sindirimi gösterilmiştir. Bu şema ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A. I ile gösterilen olayda fiziksel sindirim gerçekleşmiştir.
B. I ile gösterilen olayı safra salgısı gerçekleştirmiştir.
C. II ile gösterilen olayda fiziksel sindirim gerçekleşmiştir.
D. II ile gösterilen olay pankreas özsuyu sayesinde gerçekleşmiştir.

  • Cevap: C

5. Aşağıdakilerden hangisi sindirim sistemini oluşturan organlardan birisi değildir?

  • Cevap: B
[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 56[/syf]

D. Aşağıdaki soruları yanıtlayalım.

1. Aşağıdaki düzenek gündelik hayatta kullanılan malzemelerle insan sindirim sistemine benzetilerek oluşturulmuştur. Bu düzenekte bulunan malzemelerin, sindirim sisteminde hangi organlara benzetildiğini yazınız.

  • Cevap: kapak ve pet şişe ➜ ağız, bıçaklı çark ➜ dişler, hortum ➜ yemek borusu, plastik torba ➜ mide, ince çorap ➜ ince bağırsak, süzgeç ➜ kalın bağırsak

2. Yandaki modelde oklarla gösterilen organların gerçekleştirdiği ortak olay nedir?

  • Cevap: Emilim

3. Duygu’nun defterine not aldığı sindirim sistemi organları yukarıda verilmiştir. Duygu bu organları hangi başlık altında yazmıştır?

  • Cevap: Sindirimin gerçekleşmediği organlar

4. Bu deneyde iki özdeş deney tüpüne eşit miktarda et parçaları ve su konuluyor. II. deney tüpüne I. deney tüpünden farklı olarak E sıvısı ekleniyor. Deney tüplerinin ağzı kapatılarak çalkalandığında, II. deney tüpündeki etin daha çok parçalandığı gözleniyor.

a. I ve II. deney tüplerinde gerçekleşen sindirim çeşitlerini yazınız.

  • Cevap:

I. deney tüpü ➜ Mekanik sindirim
II. deney tüpü ➜ Mekanik ve kimyasal sindirim

b. II. deney tüpüne katılan E sıvısı ne olabilir?

  • Cevap: Enzim

5.

a. Bu organların ürettikleri salgılar hangi sindirim organına dökülür?

  • Cevap: İnce bağırsak

b. Bu organların ürettikleri salgılar hangileridir?

  • Cevap:

Karaciğer ➜ Safra sıvısı
Pankreas ➜ Pankreas öz suyu

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Sevgi Yayınları Sayfa 54-55-56  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry