Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73-74-75

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 73-74-75 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 73-74-75

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 73[/syf]

Konu Değerlendirme 4

A. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların önüne “D” yanlış olanların önüne ise “Y” yazınız. Yanlış olduğuna karar verdiğiniz ifadelerin doğrusunu altlarındaki yerlere yazınız.

  • Cevap:

(D) 1. Atık gazların vücut dışına atılması solunum sistemi tarafından gerçekleştirilir.
(Y) 2. Solunum ile dışarı sadece karbondioksit gazı atılır.
(Y) 3. Havayı dış ortamdan vücudumuza alan, solunum sistemi organı ağızdır.
(D) 4. Soluk borusu akciğere girerken iki kola ayrılır.
(Y) 5. Soluk verme sırasında diyafram kası kasılır.

B. Aşağıdaki cümleleri, verilen sözcük çiftlerinin içindeki uygun kelimeyi seçerek tamamlayınız.

bronş / yutak karın / göğüs burun / ağız gırtlak / akciğer oksijen / su buharı

  • Cevap:

1. Yutaktan gelen havayı soluk borusuna ileten organa gırtlak denir.
2. Soluk borusunun akciğerlere girdiği kısımlara bronş denir.
3. Akciğerler göğüs boşluğunda, sol ve sağ akciğer olmak üzere iki parça olarak yer alır.
4. Nefesimizi burun ile almamız daha doğrudur.
5. Solunum ile dışarı, karbondioksit gazı ve su buharı atılır.

C. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Vücudumuzun oksijeni havadan alması ve zararlı olan karbondioksidi havaya vermesine ne ad verilir?

  • Cevap: Solunum

2. Solunum sistemimizde, havayı dış ortamdan alan organımız hangisidir?

  • Cevap: Burun

3. Soluk borusunun akciğere giren yapıları hangisidir?

  • Cevap: Bronş

4. Burundan geçen hava yutaktan sonra hangi yapıya gelir?

  • Cevap: Gırtlak

5. Solunum olayında alınan hava hangi organın içerisine dolar?

  • Cevap: Akciğer
[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 74[/syf]

Ç. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Yandaki modelde gösterilen solunum sistemi organlarından hangisi aynı zamanda sindirim sisteminde de görev alır?

A. Gırtlak
B. Soluk borusu
C. Yutak
D. Burun

  • Cevap: C

2. Solunum sisteminde soluk borusunun üst kısmında ve alt kısmında bulunan yapılar aşağıdakilerden hangisinde sırasıyla verilmiştir?

A. Burun – Gırtlak
B. Gırtlak – Bronş
C. Yutak – Gırtlak
D. Bronş – Akciğer

  • Cevap: B

3. Üst üste dizilmiş kıkırdak halkalardan ve düz kaslardan oluşan 10 – 12 cm uzunluğundaki yapıdır. Bu özelliği taşıyan yapı ya da organ, model üzerinde kaç numara ile gösterilmiştir? 

A. 1
B. 2
C. 3
D. 4

  • Cevap: C

4. Aşağıdakilerden hangisi görseldeki solunum sistemi organının görevleri arasında yer almaz?

A. Alınan havanın oksijenini attırır.
B. Alınan havayı nemlendirir.
C. Alınan havayı ısıtır.
D. Alınan havadaki toz parçalarını temizler.

  • Cevap: A

5. Bu görselle anlatılan olayda aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmez?

A. Akciğerlere hava dolmaktadır.
B. Diyafram kası kasılmaktadır.
C. Göğüs kafesi daralmaktadır.
D. Akciğer hacmi artmaktadır.

  • Cevap: C
[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 75[/syf]

D. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Vücudumuz için gerekli olan oksijenin havadan alınıp alveollere ulaşması ve alveollerdeki karbondioksidin de dış ortama verilmesini sağlayan sistem sırasıyla hangi organdan oluşur? Yazınız.

  • Cevap: Oksijenin solunum sisteminde sırasıyla izlediği yol; burun, yutak, gırtlak, soluk borusu, bronşlar, bronşçuklar ve alveoller şeklindedir.

2. Vücudumuzdaki bir sisteme ait yapı ve organları anlatmak için hazırlanan bu modelle ilgili aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

a. Model hangi sisteme benzetilmiştir?

  • Cevap: Solunum sistemine benzetilmiştir.

b. Boru ve balonlar hangi organlara benzetilmiştir?

  • Cevap: Boru➜ Soluk borusu, bronşlar, Balonlar ➜ Akciğerler

3.
• Kıkırdak halkaların üst üste dizilmesiyle oluşur.
• Havanın akciğerlere iletilmesini sağlar.
• İçerisinde toz ve mikropları tutmayı sağlayan yapışkan sıvı bulunur.
Yukarıda özelliği verilen solunum sistemine ait organ hangisidir?

  • Cevap: Soluk borusudur ve solunum sitemine aittir.

4.
a. Yukarıdaki resimde gerçekleşen olaya ne ad verilir?

  • Cevap: Solunum adı verilir.

b. Bu olay sırasında gerçekleşen durumları yazınız.

  • Cevap: Solunum için besin ve oksijen gereklidir ve solunum sonucu ise hücrelerde su, karbondioksit gazı ve enerji açığa çıkar. Solunum sonucu üretilen enerji yaşamsal faaliyetlerde kullanılırken su ve karbondioksit gazı ise hücre dışına atılır.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Sevgi Yayınları Sayfa 73-74-75  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry