Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92-93-94-95-96

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 92-93-94-95-96 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

6. Sınıf Sevgi Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 92-93-94-95-96

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 92[/syf]

Dengelenmiş ve Dengelenmemiş Kuvvetler

Yandaki resimde salıncağa, uygulanan kuvvete eşit ve zıt yönlü başka bir kuvvet daha aynı anda etki etseydi salıncak hareket eder miydi?

  • Cevap: Hareket etmez sabit kalırdı.

Yukarıdaki sorunun cevabını “Eşit ve Zıt Yönlü Kuvvetler” etkinliğini yaparak gözlemleyiniz.

Etkinlik Yapalım

Etkinlik Basamakları
• Kancalı tahta takozu masanın üzerine yerleştirerek özdeş dinamometreleri kancalara takınız.
• Bir arkadaşınızla birlikte dinamometrelere eşit büyüklükte, zıt yönlü kuvvetleri aynı anda uygulayınız.
• Uyguladığınız her bir kuvvet çifti için dinamometrelerin gösterdiği değerleri defterinize not ediniz.
• Her bir kuvvet çifti için tahta takozu gözlemleyerek gözlemlerinizi defterinize not ediniz.

Sorular

1. Kancalı tahta takoza eşit büyüklükte, zıt yönlü kuvvetler uyguladığınızda neler gözlemlediniz?

  • Cevap: Doğu yönünde hareket ettirdik.

2. Bu kuvvetleri hareket hâlindeki bir cisme uygulamış olsaydınız neler gözlemlerdiniz?

  • Cevap: Kuvvetin yönü doğudur. Doğrultusu doğu-batıdır. Büyüklüğü ise 5 N’dir.
[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 93[/syf]

Örnek

Aşağıdaki salıncak, uçak ve otomobilin hareket durumlarını inceleyerek bu cisimlere dengelenmiş kuvvetler etki ettiğinde ne olacağını resimlerin altındaki yerlere yazınız. (Havanın ve salıncağın zincirinin sürtünmeleri ihmal edilmiştir.)

Çözüm
• 1 ve 2. resimlerde salıncak ve uçak sabit süratle hareketine devam eder. 3. resimdeki otomobil durmaya devam eder.

Bir cisme, dengelenmiş kuvvetler etki ettiğinde hareket durumunun nasıl değiştiğini öğrendiniz. Şimdi aşağıdaki etkinliği yaparak dengelenmemiş kuvvetler etki ettiğinde bir cismin hareketinin nasıl değişeceğini gözlemleyelim.

Etkinlik Yapalım

Malzemeler
• dinamometre (özdeş, 2 adet) • kancalı tahta takoz

Etkinlik Basamakları
• Kancalı tahta takozu masanın üzerine yerleştirerek özdeş dinamometreleri kancalara takınız.
• Bir arkadaşınızla birlikte dinamometrelere zıt yönlerde, farklı büyüklüklerde kuvvetler uygulayınız.
• Uyguladığınız her kuvvet için dinamometrelerin gösterdiği değeri, defterinize yandaki gibi şekil çizerek gösteriniz.
• Uyguladığınız her kuvvet için tahta takozun hareketini gözlemleyiniz.
• Gözlemlerinizi çizdiğiniz şekillerin altına not ediniz.

Sorular

1. Uyguladığınız kuvvetlere bağlı olarak kancalı tahta takozun hareket durumu nasıl değişti?

  • Cevap: Kuvvetin büyüklüğü ne taraftaysa kancalı tahta takoz oraya hareket etti.

2. Bu kuvvetleri hareket hâlindeki bir cisme uygulasaydınız neler gözlemlerdiniz?

  • Cevap: Cisim sabit kalırdı.
[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 94[/syf]

Bir cismin hareket etmesi için cisme kuvvet uygulamanız gerektiğini biliyorsunuz. “Farklı Kuvvetler, Farklı Etkiler” etkinliğinde bir cisme zıt yönlü kuvvetler etki ettiğinde cismin bileşke kuvvet yönünde hareket ettiğini öğrenmiştiniz. “Dengelenmemiş Kuvvetler Etki Ederse Ne Olur?” etkinliğinde de cisme dengelenmemiş kuvvetler etki ettiğinde hareket durumunun nasıl değiştiğini gözlemlediniz. Daha önce bileşke kuvvet ile ilgili öğrendiklerinizi dikkate alarak etkinliğinizdeki çizimleri ve gözlem sonuçlarınızı kontrol edip varsa hatalarınızı düzeltiniz.

Yukarıdaki resimleri dikkatlice inceleyiniz. 2. resimdeki masanın daha kısa sürede, daha çok yer değiştireceğini söyleyebilirsiniz. Peki 1. resimdeki çocuk masayı hareket ettirdiği anda arkadaşı masaya hareketine zıt yönde kuvvet uygulasaydı ne olurdu?

Hareket hâlindeki bir cismi durdurmak veya yavaşlatmak için, cisme, hareketine zıt yönde kuvvet uygulamak gerektiğini günlük yaşamınızdaki deneyimlerinizden söyleyebilirsiniz. Buna göre yukarıdaki 2. resimde aynı yönde kuvvet uygulayan çocuklardan birinin, bu sefer zıt yönde kuvvet uygulaması durumunda masanın yavaşlamasını veya durmasını sağlayabileceğini söyleyebilirsiniz. Bileşke kuvvet ile aynı doğrultuda, eşit büyüklükte ve zıt yöndeki kuvvete dengeleyici kuvvet denir.

Bazen, sokağınızda arıza yapmış bir otomobili iterek hareket ettirmeye çalışan insanlar görürsünüz. Otomobili iten insanlar aynı doğrultulu ve aynı yönlü kuvvetler uygulayarak aracı hareket ettirirler. Bu durumda otomobili iten insanların kuvvetleri toplanır. “Atalarımız birlikten kuvvet doğar.” demiştir. Bu sözde olduğu gibi otomobili aynı yönde iten insanların kuvvetlerini toplayarak bileşke kuvveti bulabilirsiniz.

Çalışma Zamanı 2

1. Aşağıda cisimlere etki eden kuvvetler gösterilmiştir. Cisimlerin kuvvet uygulanmadan önceki hareket durumlarını dikkate alarak noktalı yerlere cisimlerin kuvvet uygulandıktan sonraki olası hareket durumlarını yazınız.

  • Cevap:

1. Cisim takoz hareketsiz kalır.
2. Cisim takozun hareket yönü değişmez.
3. Cisim takoz batı yönünde 5N net kuvvetle hareket eder.

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 95[/syf]

2. Aşağıdaki resimleri dikkatlice inceleyerek resimler ile ilgili istenenleri kutucuklara yapınız.

Çocuğun arabaya uyguladığı kuvvetin yönünü çizerek gösteriniz.
Sandığa uygulanan kuvvetlerini yönlerini çizerek gösteriniz.
El arabasına uygulanan kuvvetin yönünü çizerek gösteriniz.

  • Cevap:

Şekildeki kuvvetin dengelenmesi için uygulanacak kuvveti çizerek gösteriniz.

3. Aşağıda resimleri verilen cisimlerin dengelenmiş veya dengelenmemiş kuvvetlerin etkisinde olma durumlarını boş bırakılan yerlere yazınız.

  • Cevap:

[syf]6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sevgi Yayınları Çözümleri Sayfa 96[/syf]

4. Aşağıdaki soruları, bu üç kuvvetin grafiğine ve A ile B maddelerine uygulanma biçimlerine göre yanıtlayınız.

a. A ve B cisimlerine etki eden bileşke kuvvetlerin yönünü ve büyüklüğünü yazınız.

  • Cevap:

A cismi
Yönü: Doğu
Büyüklüğü:
F1=4 N F2=12 N   F3=8 N
4+12=16 N    16-8= 8N
B Cismi
Yönü: sabit dengelenmiş kuvvet
Büyüklüğü:12 N

b. Hangi cisim dengelenmiş kuvvetlerin etkisindedir? Yazınız.

  • Cevap: B cismi dengelenmiş kuvvettir.

c. A cismi başlangıçta duruyorsa, kuvvetler uygulandıktan sonraki hareketi için ne söylenebilir? Yazınız.

  • Cevap: 8N kuvvet ile doğu yönüne ilerler.

ç. B cismi başlangıçta batı yönünde hareket ediyorsa, kuvvetler uygulandıktan sonraki hareketi için ne söylenebilir? Yazınız.

  • Cevap: Kuvvetler uygulandıktan sonra cisim sabit kalır.

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Sevgi Yayınları Sayfa 92-93-94-95-96  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry