Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 151-152-153-154-155-156

7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 151-152-153-154-155-156 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Sayfa 151-152-153-154-155-156

[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 151[/syf]

A. Aşağıdaki cümlelerde verilen bilgiler doğru ise “ D ”, yanlış ise “ Y ” harfini kutucuk içerisine yazınız.

  • Cevap:

1. Düz aynalarda, cismin boyu ile görüntüsünün boyu birbirine eşit olur. (D)
2. Çukur aynaya paralel gelen ışınlar dağılarak yansır. (Y)
3. Yeşil renkli bir cisme kırmızı ışık altında bakıldığında bu cisim yeşil renkli görünür. (Y)
4. Çukur aynalarda bazı durumlarda görüntü düzleşip büyüyebilir. (D)
5. Üzerine ışık düşen maddenin sıcaklığında bir değişme olmaz. (Y)
6. Araba farlarında tümsek aynalar kullanılır. (Y)
7. Yaz aylarında koyu renkli giysiler yerine, açık renkli giysiler tercih edilmelidir. (D)
8. Mavi renkli bir gömleğe beyaz ışık altında bakılırsa gömlek mavi renkli görünür. (D)

B. Aşağıdaki cümleleri, bu cümlelere karşılık gelen terimlerle eşleştiriniz.

a. Koyu renk
b. Kırmızı
c. Tümsek ayna
d. Güneş panelleri
e. Çukur ayna
f. Açık renk

  • Cevap:

(f) 1. Bu renge sahip olan cisimler ışığın çoğunu yansıtır.
(b) 2. Kırmızı renkli bir cisme beyaz ışık altında bakıldığında göründüğü renktir.
(e) 3. Dişçi aletlerinde kullanılan ayna çeşididir.
(d) 4. Güneş enerjisinden yararlanmak için geliştirilen teknolojik araçlardan biridir.
(a) 5. Bu renge sahip olan cisimler ışığı daha az yansıtır.

C. Aşağıdaki cümlelerde verilen noktalı yerleri, kutucuklardaki sözcüklerden uygun olanı ile tamamlayınız (Kelimeler uygun ekler alabilir.).

küçük tümsek ayna düz beyaz çukur ayna siyah büyük kırmızı yeşil

  • Cevap:

1. Kırmızı renkli bir cisme yeşil ışık altında bakılırsa cisim siyah görünür.
2. Odak noktası aynanın arkasında olan ayna çeşidi tümsek aynadır.
3. Makyaj aynasında çukur ayna kullanılır.
4. Bir cisim, üzerine düştüğü ışığın hepsini yansıtıyorsa beyaz görünür.
5. Tümsek aynalarda görüntü düz, ve cisimden küçük oluşur.

[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 152[/syf]

D. Aşağıdaki cümleleri bilimsel yönden doğru ve anlamlı hâle getirebilmek için uygun olan kelimeyi işaretleyiniz.

  • Cevap:

1. Işık bir madde/enerji türüdür. (Enerji)
2. Işık ışınları havadan suya geçerken kırılmaya uğrar/uğramaz. (Uğrar)
3. Işık ışınının çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçerken hızı artar/azalır. (Artar)
4. Bulunduğu yüzeye 90° (dik açı) ile gönderilen ışın, diğer ortama geçerken kırılır/kırılmaz. (Kırılmaz)
5. Aynalar/Mercekler ışığı kıran optik araçlardır. (Mercekler)
6. İnce/Kalın kenarlı mercek, asal eksene paralel gönderilen ışık ışınlarını odak noktasında toplayarak kırar. (İnce kenarlı mercek)
7. İnce/Kalın kenarlı mercek, asal eksene paralel gönderilen ışık ışınlarını bir noktadan çıkıyormuş gibi dağıtarak kırar. (Kalın kenarlı mercek)

E. Ormanlık alanlara bırakılan cam atıklar neden yangın riski oluşturur? Düşüncelerinizi aşağıdaki boşluğa yazınız.

  • Cevap: Ormanlık alanlara bırakılan cam parçası güneşli havalarda ince kenarlı mercek özelliği gösterir ve güneş ışığını bir noktada toplayarak, kurumuş yaprakları ve ince dalları yakabilir. Orman yangınlarının bir sebebi de ormanlık alanlarda bırakılan cam parçalarıdır. Orman yangınına sebep olmamak için cam nesneleri ormanlık alanlarda bırakmamaya çok dikkat etmeliyiz.

F. Işığın saydam olan X ortamından Y ortamına geçerken kırılma durumu yanda verilmiştir. Işığın izlediği yolu inceleyerek kırılma olayının neden ve nasıl gerçekleştiğini aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap: Işığın bir ortamdan, kırılma indisi farklı olan başka bir ortama geçerken doğrultu değiştirmesine kırılma denir.
[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 153[/syf]

G. Aşağıdaki ince ve kalın kenarlı merceklere gönderilen ışınların izleyecekleri yolları çiziniz.

  • Cevap:

H. Renkli ışık yayan el fenerleriyle renkli toplar aydınlatılıyor. Topların hangi renkte görüneceğini tablodaki boşluklara yazınız.

  • Cevap:

[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 154[/syf]

F. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1.
I. Tümsek aynalarda odak noktası aynanın arka kısmındadır.
II. Işık tüm yüzeylerden aynı oranda yansır.
III. Kaşığın iç yüzeyi tümsek ayna, arka yüzeyi çukur ayna gibidir.
Yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: A

2. Bir berberde saçını kestiren çocuk, önündeki aynada arkasındaki duvarda asılı olan bir saati şekildeki gibi görüyor. Buna göre, o anda saat kaçtır?

A) 16.00
B) 17.00
C) 18.00
D) 19.00

  • Cevap: D

3.
• Makyaj aynası
• Araba farları
• Taşıtlardaki dikiz aynası
• Teleskop
Yukarıda verilenlerden kaç tanesi çukur aynanın kullanım alanlarındandır?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

  • Cevap: C

4. Yeşil renkli bir kâğıda beyaz ışık altında bakılırsa kâğıt hangi renk görülür?

A) Kırmızı
B) Yeşil
C) Mavi
D) Siyah

  • Cevap: B

5. Yukarıdaki beyaz ve renkli kitaplar, verilen ışıklar altında bakıldığında hangi renklerde görülür?

A) Beyaz Mavi Yeşil Yeşil
B) Siyah Mavi Kırmızı Yeşil
C) Siyah Beyaz Yeşil Yeşil
D) Siyah Mavi Kırmızı Beyaz

  • Cevap: B
[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 155[/syf]

6. Bir çocuk, şekildeki gibi iki düz ayna arasında bulunmaktadır. II. aynaya doğru 5 cm ilerlerse çocuğun I ve II. aynalardaki görüntülerinin arasındaki mesafe kaç cm olur?

A) 30
B) 40
C) 50
D) 60

  • Cevap: C

7. Odak noktası N olan çukur aynaya şekildeki gibi gelen ışınlar önce çukur aynadan, sonra da düz aynadan yansıyor. Buna göre ışınlar, düz aynadan yansıdıktan sonra aşağıdakiler den hangisindeki gibi yayılabilir?

  • Cevap: B

8. Yukarıdaki kutularda farklı aynalar bulunmaktadır. Kutulara gelen ve kutulardan çıkan ışınlar şekil deki gibi olduğuna göre, kutuların içindeki ayna çeşitleri aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru verilmiştir?

A) Çukur ayna Tümsek ayna Düz ayna
B) Düz ayna Tümsek ayna Çukur ayna
C) Tümsek ayna Çukur ayna Düz ayna
D) Çukur ayna Düz ayna Tümsek ayna

  • Cevap: A
[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 156[/syf]

9. Aşağıdaki kalın kenarlı merceklere gönderilen paralel ışınların izlediği yollardan hangisi doğrudur?

  • Cevap: A

10. Aşağıdaki aletlerden hangisinin yapısında kullanılan ana gereç mercek değildir?

A) Teleskop
B) Periskop
C) Mikroskop
D) Büyüteç

  • Cevap: B

11. K ortamından L ortamına gelen I ışını 1,2, 3 ve 4 yollarından hangisini izleyebilir? (K ortamının yoğunluğu, L ortamının yoğunluğundan küçüktür.)

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

  • Cevap: D

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Aydın Yayınları Sayfa 151-152-153-154-155-156  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry