Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72-73-74-75-76

7. Sınıf Aydın Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 72-73-74-75-76 Cevapları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Sayfa 72-73-74-75-76

[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 72[/syf]

A. Aşağıdaki cümlelerde verilen bilgiler doğru ise “ D ”, yanlış ise “ Y ” harfini kutucuk içerisine yazınız.

  • Cevap:

1. Kütle ve ağırlık farklı kavramlardır. (D)
2. Ağırlık, cismin bulunduğu konuma göre değişir. (D)
3. Ağırlık eşit kollu terazi ile ölçülürken, kütle dinamometre ile ölçülür. (Y)
4. Fiziksel anlamda işin olabilmesi için bir cisme kuvvetin uygulanması yeterlidir. (Y)
5. İşin birimi J’dür. (D)
6. Sürtünme kuvveti cismin sahip olduğu enerji türünü değiştirmez. (Y)
7. Cisimlerin süratlerinden dolayı sahip olduğu enerjiye, çekim potansiyel enerjisi denir. (Y)
8. Kinetik ve potansiyel enerji birbirine dönüşebilir. (D)

B. Aşağıdaki cümleleri, bu cümlelere karşılık gelen terimlerle eşleştiriniz.

a. Ağırlık
b. Dinamometre
c. Kütle
d. Eşit kollu terazi
e. Termometre
f. Kinetik enerji

  • Cevap:

(c) 1. Madde miktarıdır.
(f) 2. Süratten dolayı sahip olunan enerjidir.
(d) 3. Kütlenin ölçülmesi için kullanılan araçtır.
(b) 4. Ağırlığın ölçülmesi için kullanılan araçtır.
(a) 5. Kütleye etki eden yer çekimi kuvvetidir.

C. Aşağıdaki cümlelerde verilen noktalı yerleri, kutucuklardaki sözcüklerden uygun olanı ile tamamlayınız (Kelimeler uygun ekler alabilir.).

  • Cevap:

1. Dünya’nın bizlere ve diğer varlıklara uyguladığı yer çekimi kuvvetine ağırlık denir.
2. Dünya’daki kütlesi 12 kg olan bir cismin, Ay’daki ağırlığı 20 N’dir.
3. Çekim potansiyel enerjisi, cismin yükseklik ve ağırlığına bağlıdır.
4. Kinetik enerji, cismin kütlesine ve süratine bağlıdır.
5. Deniz seviyesinden bir dağın tepesine çıkıldıkça ağırlık azalır kutuplardan Dünya’nın
merkezine yaklaşıldıkça ağırlık artar.

[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 73[/syf]

D. Aşağıdaki durumlarda verilen bilgilere göre soruları cevaplayınız.

1. Şekildeki eşit kütleli iki bilye yatay zeminde farklı süratlerle yuvarlanıyor. Hangi bilyenin yayı daha çok sıkıştırmasını beklersiniz? Neden? (Yaylar özdeştir.)

  • Cevap:

2. Şekilde farklı kütleli iki bilye yatay zeminde eşit süratlerle yuvarlanıyor. Hangi bilyenin yayı daha çok sıkıştırmasını beklersiniz? Neden? (Yaylar özdeştir.)

  • Cevap:

3. Şekilde farklı kütleli iki bilye farklı yükseklikten serbest bırakılıyor. Hangi bilyenin yayı daha çok sıkıştırmasını beklersiniz? Neden? (Yaylar özdeştir.)

  • Cevap:

4. Şekilde eşit kütleli iki bilye farklı yükseklikten serbest bırakılıyor. Hangi bilyenin yayı daha çok sıkıştırmasını beklersiniz? Neden? (Yaylar özdeştir.)

  • Cevap:
[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 74[/syf]

E. Aşağıda verilen durumlardaki enerji değişimlerini tabloya yazınız. (Sürtünmeler ihmal ediliyor.)

1.İpe bağlı olan cisim K noktasından serbest bırakılıyor. (Potansiyel Enerji – Kinetik Enerji)

a.K’den L’ye: Azalır – Artar
b.L’den M’ye: Artar – Azalır

2.Yerde duran cisim K noktasından yukarı fırlatılıyor.

  • Cevap:

Potansiyel Enerji – Kinetik Enerji

a.K’den L’ye: Artar – Azalır
b.L’den M’ye: Artar – Azalır
c.M’den N’ye: Azalır – Artar
d.N’den P’ye: Azalır – Artar

3.K noktasından cisim serbest bırakılıyor.

  • Cevap:

Potansiyel Enerji – Kinetik Enerji

a.K’den L’ye: Azalır – Artar
b.L’den M’ye: Azalır – Artar
c.M’den N’ye: Artar – Azalır
d.N’den P’ye: Artar – Azalır

[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 75[/syf]

F. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Aşağıdaki özelliklerden hangisi ağırlığa ait değildir?

A) Dinamometre ile ölçülür.
B) Birimi N’dır.
C) Bulunduğu konuma göre değişmez.
D) Kütleye etki eden yer çekimi kuvvetidir.

  • Cevap: C

2. Aşağıdaki örneklerden hangisinde kinetik enerjinin potansiyel enerjiye dönüşümü söz konusudur?

A) Yukarı doğru fırlatılan top
B) Balkondan düşen saksı
C) Ağaçtan düşen elma
D) Belirli yükseklikte uçan uçak

  • Cevap: A

3. Kuvvet birimi olarak N, alınan yol birimi olarak m alındığında, iş birimi aşağıdakilerden hangisi olur?

A) kg
B) Pascal
C) Joule
D) m2

  • Cevap: C

4. Yanda verilen kitaplıkta yapılan aşağıdaki işlerden hangisi, diğerlerinden daha büyüktür?

A) 2 N ağırlığındaki kitabı 2. rafa kaldırmak
B) 1 N ağırlığındaki kitabı 1. rafa kaldırmak
C) 2 N ağırlığındaki kitabı 1. rafa kaldırmak
D) 1 N ağırlığındaki kitabı 2. rafa kaldırmak

  • Cevap: A

5. Bir cismin kinetik enerjisi;
I. Kütlesi
II. Yüksekliği
III. Sürati
niceliklerinden hangilerine bağlıdır?

A) I ve II
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: B
[syf]7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Aydın Yayınları Çözümleri Sayfa 76[/syf]

6.
• Haltercinin, halteri havada tutması
• Bir çocuğun, ağır bir kutuyu kaldırmaya çalışması ancak başarılı olamaması
• Dolabın itilerek yer değiştirmesi
• Öğrencinin, yerden kalemi alıp masanın üzerine koyması
Yukarıda verilen durumlardan kaç tanesinde fiziksel anlamda iş yapılmış olur?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

  • Cevap: B

7.
I. Havaya atılan top
II. Fren yapan kamyon
III. Yokuş aşağı giden misket
Yukarıdaki durumlardan hangisinde ya da hangilerinde cismin kinetik enerjisi artar?

A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) II ve III

  • Cevap: B

8. K noktasından fırlatılan cisim şekildeki yolu izliyor. Buna göre cisim hangi noktadan geçerken potansiyel enerjisi en fazla olur?

A) K
B) L
C) M
D) N

  • Cevap: B

9. Bir bisikletin Ay’daki kütlesi 9 kg olduğuna göre tablo uygun bir şekilde doldurulduğunda hangi seçenek doğru olur? (Dünya’da 1 kg’lık kütleye yaklaşık 10 N çekim kuvveti uygulanır.)

  • Cevap: A

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Çözümleri Aydın Yayınları Sayfa 72-73-74-75-76  ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry