Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Sayfa 226-227-228-229 Cevapları

[giris]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayınları Sayfa 226-227-228-229 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 226[/syf]

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını noktalı yerlere yazınız. Soruları cevaplarken kutucukların içinde karışık olarak verilen harflerden yararlanınız.

  • Cevap:

1. Elektrik yüklü bulutlar ile yeryüzü arasında gerçekleşen yük akışına ne denir?

  • Cevap: YILDIRIM

2. Binaları yıldırımdan korumak için geliştirilen sivri uçlu metal çubuk, iletken tel ve metal levhadan oluşan yapıya ne denir?

  • Cevap: PARATONER

3. Bir cismin elektrikle yüklü olup olmadığını, yüklü cismin ise hangi tür elektrik yüküyle yüklendiğini tespit etmemizi sağlayan aracın adı nedir?

  • Cevap: ELEKTROSKOP

4. Pozitif (+) ve negatif (-) yük sayısının eşit olduğu cisimlere ne denir?

  • Cevap: NÖTR

5. Toprağa temas eden elektrik yüklü cisimlerin nötr hâle geçmesine ne denir?

  • Cevap: TOPRAKLAMA

6. Elektrik yüklü bulutlar arasında gerçekleşen elektrik yükü akışına ne denir?

  • Cevap: ŞİMŞEK

7. Yün kumaşa sürtülen ebonit çubuk hangi elektriksel yüke sahip olur?

  • Cevap: NEGATİF

8. Aynı tür elektriksel yüke sahip olan cisimlerin birbirine uyguladığı kuvvete ne denir?

  • Cevap: İTME

B. Aşağıdaki tabloda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” kutucuğuna “✓” işareti koyunuz. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.

  • Cevap:

[syf]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 227[/syf]

C. Ebonitten yapılan K ve L topları yün kumaşa, camdan yapılan M ve N topları ise ipek kumaşa sürtülüyor. K, L, M ve N topları aşağıdaki gibi yalıtkan iplerle tavana asılıyor. Buna göre topların bir süre sonra birbirlerine göre konumlarını çiziniz ve birbirlerine uyguladıkları kuvvetleri örnekteki gibi belirtiniz.

  • Cevap: K ve M topları birbirlerine elektriksel çekme kuvveti uygulayarak yaklaşır.
[syf]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 228[/syf]

Ç. Aşağıdaki tabloda verilen elektrikli aletlerde elektrik enerjisinin hangi enerji türlerine dönüştüğünü elektrikli aletin karşısına yazınız.

  • Cevap:

D. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yandaki şekilde bir balonun elektriksel yük durumu verilmiştir. Bu balonla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A. Pozitif (+) yüklüdür.
B. Negatif (-) yük sayısı, pozitif yük (+) sayısından fazladır.
C. Pozitif (+) ve negatif (-) yük sayısı eşittir.
D. Nötr bir cisimdir.

  • Cevap: A

2. Ebonit çubuk yün kumaşa sürtüldüğünde yün kumaştan ebonit çubuğa negatif yük (-) geçişi oluyor. Buna göre ebonit çubuk ve yün kumaşın elektriksel yükleri aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

A. Negatif (-) yük Pozitif (+) yük
B. Pozitif (+) yük Pozitif (+) yük
C. Negatif (-) yük Negatif (-) yük
D. Pozitif (+) yük Negatif (-) yük

  • Cevap: A

3. A, B ve C küreleriyle ilgili aşağıdaki bilgiler veriliyor.
A ve B birbirine kuvvet elektriksel itme kuvveti uygular.
B ve C küreleri yalıtkan iplerle tavana asıldığında kürelerin arasındaki uzaklık artar.
Buna göre A, B ve G kürelerinin elektriksel yükleri aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A. + – +
B. – + +
C. + – –
D. – – –

  • Cevap: D

4 4 A akımla çalışan bir elektrikli aleti aşın akımın olumsuz etkilerinden korumak için değerinde bir kullanmak uygundur. Bu cümledeki boşluklara aşağıdaki ifadelerden hangileri yazılabilir?

A. 15 A sigorta
B. 2 A ampul
C. 5 A sigorta
D. 10 A ampul

  • Cevap: C

5. Sinan Bey’in bir halı sahası vardır. Kar yağdığında halı sahanın zemini karla kaplanmaktadır. Sinan Bey’in kızı Hatice bir gün “Babacığım, sahanın zeminine elektrik devresi kuralım. Böylece sahanın buzlanmasını önleyebiliriz.” der. Hatice’nin önerdiği elektrik devresi elektrik enerjisinin hangi enerjiye dönüşümünü temel almaktadır?

A. Elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüşümünü
B. Elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşümünü
C. Elektrik enerjisinin ışık enerjisine dönüşümünü
D. Hareket enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümünü

  • Cevap: B

6. I. Kaçak elektrik kullanımından dolayı yaşanan elektrik kesintileri elektrikli araçların bozulmasına neden olur.
II. Kaçak elektrik kullanan kişiler, tükettikleri elektrik enerjisinin ücretinin ya bir kısmını ya da tamamını ödemezler.
III. Kaçak elektrik kullanılan yerlerde sık sık elektrik kesintileri yaşanır.
Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

A. Yalnız II
B. I ve III
C. II ve III
D. I, II ve III

  • Cevap: D
[syf]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 229[/syf]

3. A, B ve C küreleriyle ilgili aşağıdaki bilgiler veriliyor.
• A ve B küreleri birbirine elektriksel itme kuvveti uygular.
• B ve C küreleri yalıtkan iplerle tavana asıldığında kürelerin arasındaki uzaklık artar.

Buna göre A, B ve C kürelerinin elektriksel yükleri aşağıdakilerden hangisi olabilir?

  • Cevap: D

4. 4 A akımla çalışan bir elektrikli aleti aşırı akımın olumsuz etkilerinden korumak için …▲… değerinde bir …I… kullanmak uygundur. Bu cümledeki boşluklara aşağıdaki ifadelerden hangileri yazılabilir?

  • Cevap: C

5. Sinan Bey’in bir halı sahası vardır. Kar yağdığında halı sahanın zemini karla kaplanmaktadır. Sinan Bey’in kızı Hatice bir gün “Babacığım, sahanın zeminine elektrik devresi kuralım. Böylece sahanın buzlanmasını önleyebiliriz.” der. Hatice’nin önerdiği elektrik devresi elektrik enerjisinin hangi enerjiye dönüşümünü temel almaktadır?
A. Elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüşümünü
B. Elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşümünü
C. Elektrik enerjisinin ışık enerjisine dönüşümünü
D. Hareket enerjisinin elektrik enerjisine dönüşümünü

  • Cevap: B

6. I. Kaçak elektrik kullanımından dolayı yaşanan elektrik kesintileri elektrikli araçların bozulmasına neden olur.
II. Kaçak elektrik kullanan kişiler, tükettikleri elektrik enerjisinin ücretinin ya bir kısmını ya da tamamını ödemezler.
III. Kaçak elektrik kullanılan yerlerde sık sık elektrik kesintileri yaşanır.
Kaçak elektrik kullanımıyla ilgili yukarıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur?
A. Yalnız II
B. I ve III
C. II ve III
D. I, II ve III

  • Cevap: D

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayınları Sayfa 226-227-228-229 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap