Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Sayfa 93-94-95-96-97 Cevapları

[giris]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayınları Sayfa 93-94-95-96-97 Cevapları ve Soruları[/giris] [syf]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 93[/syf]

Bir maddenin uzunluk, hacim, renk ve şekil gibi özelliklerine fiziksel özellikler denir. Maddelerin fiziksel özelliklerinde meydana gelen değişimler fiziksel değişim olarak adlandırılır. Fiziksel değişim geçiren bir maddenin yalnızca dış görünüşü değişir. Kesme, ezme, rendeleme, havanda dövme, buruşturma ve hâl değişimi gibi olaylar fiziksel değişime neden olur. Bir maddenin renk, koku ve tat gibi özelliklerine kimyasal özellikler denir. Maddelerin kimyasal özelliklerinde meydana gelen değişimler kimyasal değişim olarak adlandırılır. Kimyasal değişim geçiren bir maddenin dış görünüşüyle birlikte iç yapısı da değişir. Mayalanma, çürüme, yanma, paslanma, pişme ve ekşime gibi olaylar kimyasal değişime neden olur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
[syf]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 94[/syf]

Havuç rendelendiğinde yalnızca şekli değişir. Bu nedenle havucun rendelenmesi fiziksel değişimdir. Buz erirken buzu oluşturan tanecikler arasındaki boşluk artar ve maddenin hâli değişir. Bu nedenle buzun erimesi fiziksel değişimdir. Şeker suda çözünürken şekeri oluşturan tanecikler, suyu oluşturan taneciklerin arasına girer. Hem suyun hem de şekerin tanecik yapısı değişmez. Bu nedenle şekerin suda çözünmesi fiziksel değişimdir. Çamaşırlar kururken kıyafetlerin üzerindeki su damlacıkları buharlaşır. Buharlaşma bir hâl değişimidir. Hâl değişimleri fiziksel değişimdir. Demir, havadaki oksijenle temas ettiğinde pas adı verilen bir madde oluşur. Bu olay sonucunda demirin tanecik yapısı değişir. Bu nedenle demirin paslanması kimyasal değişimdir. Odunun yanması sonucu kül, duman ve ısı oluşur. Kömür yandığında tanecik yapısı değişikliğe uğrar. Bütün yanma olayları gibi kömürün yanması da kimyasal değişimdir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
[syf]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 95[/syf]

Sirkeye kabartma tozu koyduğunuzda gaz çıkışı meydana geldiğini gözlemlersiniz. Bu olay sirkenin tanecik yapısının değiştiğinin göstergesidir. Bu nedenle sirkenin kabartma tozu ile etkileşimi kimyasal değişimdir. Maddelerin iç yapısının ısı etkisiyle değişime uğraması kimyasal değişimdir. Çiğ yumurta ile haşlanan yumurtanın tadı ve tanecik yapısı farklıdır. Bu nedenle yumurtanın haşlanması kimyasal değişimdir. Aşağıdaki tabloda fiziksel ve kimyasal değişimlere örnekler verilmiştir. Tabloyu inceleyiniz.

Fiziksel Değişimler

• Elmanın dilimlenmesi
• Paket lastiğinin uzaması
• Dondurmanın erimesi
• Kolonyanın buharlaşması
• Suyun donarak buza dönüşmesi
• Cevizin havanda dövülmesi
• Ekmeğin dilimlenmesi
• Tuzun suda çözünmesi
• Etten kıyma yapılması
• Buğdayın un hâline gelmesi
• Portakalın suyunun sıkılması
• Odunun talaş hâline getirilmesi

Kimyasal Değişimler

• Ekmeğin küflenmesi
• Bitkilerin fotosentez yapması
• Sütten yoğurt yapılması
• Kömürün yanması
• Patatesin kızartılması
• Yaprağın sararması
• Elmanın çürümesi
• Hamurun mayalanması
• Mumun yanması
• Etin pişmesi
• Gümüşün kararması
• Yemeğin ekşimesi

FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLERİ GÖZLEMLEYELİM

Gerekli Malzemeler: 3 adet beherglas, kâğıt, leblebi, havan, mum, kibrit, süt, limon, kumaş, asitli içecek, kemiksiz tavuk eti, küçük tava, toz şeker, buz, patates dilimi, iyot çözeltisi, laboratuvar eldiveni, ispirto ocağı, saçayak, makas, damlalık.

Yapım Aşamaları

1. Sınıfta üç dört kişilik gruplar oluşturunuz. Sonraki sayfada verilen tabloya maddelerin özelliklerini yazınız.

  • Cevap: Bu sorunun cevabı ve tablo diğer sayfadadır.
[syf]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 96[/syf]

2. Elinize eldiven giyiniz. Aşağıda istenilenleri yapınız. Maddelerde gözlemlediğiniz değişimleri tabloya yazınız.

• Kâğıdı küçük parçalara ayırınız.
• Leblebiyi havanda dövünüz.
• Mumu yakınız.
• Sütü beherglasa koyunuz. Beherglastaki süte limon sıkınız.
• Kumaşı makasla kesiniz (Bu işlem sırasında öğretmeninizden yardım isteyiniz.).
• Asitli içeceği beherglasa koyunuz. Asitli içeceğin içine bir parça kemiksiz tavuk eti koyunuz.
• Küçük tavaya toz şekeri koyunuz. İspirto ocağını yakınız (Bu işlem sırasında öğretmeninizden yardım isteyiniz.). Küçük tavayı sacayağın üzerine koyarak ispirto ocağıyla ısıtınız.
• Buzu beherglasa koyunuz. Beherglası güneş alan bir yerde yaklaşık yarım saat bekletiniz.
• Patates diliminin üzerine damlalıkla iyot çözeltisi dökünüz.

3. Maddelerde gerçekleşen değişimleri sınıflandırınız.

  • Cevap:

1. Hangi olaylarda renk değişimi, ısı ve gaz çıkışı gözlemlediniz?

  • Cevap: Mumun yanmasında, sütün kesilmesinde, tavuğun asitte parçalanmasında, toz şekerin eriyip yanmasında, patates diliminde renk değişimi, ısı ve gaz çıkışı gözlemledik.

2. Hangi olaylarda maddenin yalnızca dış görünümü değişikliğe uğradı?

  • Cevap: Kâğıt, leblebi, kumaş, buz.

3. Hangi olaylarda kimyasal değişim gözlemlediniz? Kimyasal değişimin özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Mum ve ısı, süt ve limon, tavuk ve asitli içecek, toz şeker ve ısı, patates ve iyot çözeltisi örneklerinde kimyasal değişim gözlemledik. Bir maddenin renk, koku ve tat gibi özelliklerine kimyasal özellikler denir. Maddelerin kimyasal özelliklerinde meydana gelen değişimler kimyasal değişim olarak adlandırılır. Kimyasal değişim geçiren bir maddenin dış görünüşüyle birlikte iç yapısı da değişir. Mayalanma, çürüme, yanma, paslanma, pişme ve ekşime gibi olaylar kimyasal değişime neden olur.

4. Hangi olaylarda fiziksel değişim gözlemlediniz? Fiziksel değişimin özellikleri nelerdir?

  • Cevap: Kâğıt, leblebi, kumaş, buz örneklerinde fiziksel değişim gözlemledik. Bir maddenin uzunluk, hacim, renk ve şekil gibi özelliklerine fiziksel özellikler denir. Maddelerin fiziksel özelliklerinde meydana gelen değişimler fiziksel değişim olarak adlandırılır. Fiziksel değişim geçiren bir maddenin yalnızca dış görünüşü değişir. Kesme, ezme, rendeleme, havanda dövme, buruşturma ve hâl değişimi gibi olaylar fiziksel değişime neden olur.
[syf]8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Adım Adım Yayınları Sayfa 97[/syf]

A. Aşağıda verilen menemen tarifinde altı çizili olaylarda maddenin geçirdiği değişimlerin türünü belirleyiniz. Cevaplarınızı defterinize yazınız.

Biberi ince ince doğrayınız. Kabuğunu soyduğunuz domatesleri rendeleyiniz. Bir kaseye iki yumurta kırınız ve biraz tuz koyunuz. Yumurtayı ve tuzu karıştırınız. Tavaya sıvı yağ ve doğranmış biberleri koyunuz. Biberleri 2-3 dakika kavurunuz. Biberlerin üzerine rendelenmiş domatesleri koyunuz. Malzemeleri, domatesler suyunu çekene kadar ısıtınız. Yumurtaları tavaya dökünüz ve kısık ateşte pişiriniz. İşte menemeniniz hazır. Afiyet olsun.

  • Cevap:

ince ince doğrayınız→ Fiziksel değişim
Domatesleri rendelemek→ Fiziksel değişim
Yumurta ve tuzu karıştırma→ Kimyasal değişim
Biberleri 2-3 dakika kavurunuz→ Kimyasal değişim
domatesler suyunu çekene kadar ısıtınız→ Kimyasal değişim
pişiriniz→ Kimyasal değişim

B Aşağıdaki soruları, kutucuklarda verilen olayların numaralarından yararlanarak cevaplayınız.

1. Hangi olaylarda fiziksel değişim görülür?

  • Cevap: 1, 3, 4, 7, 8, 9

2. Hangi olaylarda kimyasal değişim görülür?

  • Cevap: 2, 5, 6, 10, 11, 12

3. Hangi olaylarda maddenin yalnızca dış görünümü değişir?

  • Cevap: 1, 3, 4, 7, 8, 9

4. Hangi olaylarda maddenin tanecik yapısı değişime uğrar?

  • Cevap: 2, 5, 6, 10, 11, 12

C. Aşağıda verilen olaylarda gerçekleşen değişimleri belirleyiniz. Değişimlerin başındaki numaraları uygun kutucuklara yazınız.

  • Cevap:

Fiziksel değişim: 1, 4, 6
Kimyasal değişim: 2, 3, 5

8. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Adım Adım Yayınları Sayfa 93-94-95-96-97 Cevapları” beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir ve  aşağıda bulunan emojilerle duygularınızı ifade edebilirsiniz 🙂

Fen Bilimleri Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Yorum Yap